Videospeler inladen...

Wat moet er gebeuren met de imposante kolenwasserijen op het terrein van de Beringse mijn?

Wat moeten we doen met grote industriële gebouwen die waardevol zijn, maar dringend aan restauratie toe zijn? Het is een vraag die geregeld opduikt, ook in Beringen op het domein van de beschermde steenkoolmijn. Daar was vandaag de Europese erfgoedvereniging Europa Nostra op bezoek om mee na te denken over de toekomst van het gebouw. 

Concreet is de vraag in Beringen wat er moet gebeuren met de kolenwasserijen. Die waren op elke mijnsite te vinden, maar na de sluitingen zijn ze bijna overal afgebroken.

In Beringen staan ze er nog en dat is vrij uniek in Europa. De gebouwen hier zijn, net als de rest van de mijnsite, sinds 1993 beschermd. Maar twee van de vier wasserijen zijn in bedenkelijke staat. Erfgoedliefhebbers vragen dringend actie.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen