Spoorstaking van 12 december alsnog afgeblazen

De spoorstaking die de vakbonden hadden gepland op 12 december, gaat dan toch niet door. Dat meldt Ludo Sempels van de socialistische vakbond ACOD. De vakbonden hebben volgens werkgever HR Rail niet de juiste procedure gevolgd.

Vrijdag had de werkgever van het spoorpersoneel HR Rail al laten weten dat de stakingsaanzegging van de vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor niet wordt aanvaard omdat ze daarvoor niet de juiste procedure hadden gevolgd. Daardoor zouden personeelsleden die wel zouden staken op 12 december een sanctie riskeren. 

Om dat te vermijden, blazen de bonden de stakingsaanzegging nu af. ACOD zegt contact genomen te hebben met de andere bonden om te bekijken hoe het nu verder moet. Mogelijk wordt er actie gevoerd in de vorm van een concentratie van het personeel aan de hoofdzetel van HR Rail.

Sociaal overleg afgesprongen

De spoorbonden verwierpen twee weken geleden een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Concreet vragen ze een loonsverhoging met 1,1 procent (zoals in de privésector), statutaire aanwervingen, dezelfde loonvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36 urenweek.

De bonden hadden de directie een week de tijd gegeven om aan hun eisen tegemoet te komen, maar die ging daar niet op in.