Een begrafenisstoet van een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde die omkwam tijdens de protesten, 20 november 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amnesty International: minstens 208 doden bij protesten in Iran

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn in Iran sinds het begin van de protesten midden november minstens 208 doden gevallen. Dat protest ging van start na een verhoging van de brandstofprijzen, die er dan weer kwam door de Amerikaanse sancties tegen Iran. 

Het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens Amnesty waarschijnlijk nog veel hoger. Bij een vorige schatting maakte de organisatie melding van 143 doden.

De Iraniërs kwamen op straat tegen een verhoging van de brandstofprijzen, die werd ingevoerd door de regering als maatregel tegen de economische sancties van de Verenigde Staten. Die sancties zijn er gekomen nadat de VS zich in 2018 terugtrok uit het nucleaire akkoord met Iran, de zogenoemde Iran-deal. 

De Iraanse economie kreunt onder de sancties. Na de verhoging van de brandstofprijzen kwam het overal in Iran tot protesten die ook gericht zijn tegen de algehele economische crisis. Betogers staken tankstations en overheidsgebouwen in brand. Tijdens de onrust werd ook dagenlang het internet afgesloten voor burgers.

De politie trad hardhandig op tegen de demonstranten. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde, een elitekorps in het Iraanse leger, werden de protesten beëindigd vorige week donderdag. De overheid wilde echter niet communiceren hoeveel doden er waren gevallen.

Meest gelezen