Video player inladen...

"We bepalen zelf wat we goed vinden als partij", minimaliseert Open VLD, N-VA heeft het over "vertrouwensbreuk"

Bij Open VLD proberen verschillende kopstukken olie op de golven te gieten na de scherpe kritiek van N-VA en CD&V op de geheime vergadering van informateur Paul Magnette (PS) met paars-groen. "Als men ons uitnodigt voor gesprek, gaan wij altijd om te luisteren", aldus vicepremier en onderhandelaar Alexander De Croo. N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft geïrriteerd dat er achter zijn rug is gepraat en heeft het zelfs over "een vertrouwensbreuk" met de top van Open VLD.

De geheime vergadering van informateur Paul Magnette  met socialisten, liberalen en groenen heeft duidelijk kwaad bloed gezet bij N-VA. "Ik kan niet ontkennen dat er met de top van Open VLD een vertrouwensbreuk is", zegt partijvoorzitter Bart De Wever. "We hebben een Vlaamse regering gemaakt die een bepaalde sociaaleconomische oriëntatie heeft, en die is niet links. Ik dacht dat wij ook een entente hadden om dit federaal door te trekken."

Ik kan niet ontkennen dat er met de top van Open VLD een vertrouwensbreuk is

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Als dan plots alle communicatie stilvalt en je merkt dat ze achter je rug bezig zijn, tot en met geheime vergaderingen van paars-groen, dan is dit wel een teken aan de wand."

Bij aanvang van het wekelijkse partijbureau deden verschillende kopstukken van Open VLD alle moeite om olie op de golven te gieten. "Als men ons uitnodigt voor een gesprek, gaan wij altijd om te luisteren", liet toponderhandelaar Alexander De Croo optekenen. Luisteren: dat kwamen  Kamerfractieleider Egbert Lachaert en Kamerlid Vincent Van Quickenborne doen. Zij waren niet betrokken bij de geheime vergadering van afgelopen weekend.

"Dat er tussen partijen wordt gesproken, is voor mij geen probleem", aldus Lachaert, die herhaalde dat de nota van Magnette die vorige week is gelekt voor hem "imbuvable" blijft. "Ik beaam wat de fractieleider heeft gezegd", aldus Van Quickenborne. Beide heren zijn op zijn zachtste gezegd  geen fan van paars-groen. 

Het beleid van deze partij wordt niet bepaald door de drama queens van  andere partijen

Kamerlid Christian Leysen (Open VLD)

"Bij regeringsonderhandelingen gaat het om drie dingen: inhoud, inhoud en inhoud", aldus Kamerlid Christian Leysen. "Laat mij heel duidelijk zijn: het beleid van deze partij wordt niet bepaald door de drama queens van  andere partijen." 

De liberalen houden de blauwe gelederen gesloten. "Wij zijn een liberale partij en we werken binnen de liberale familie", luidt de persmededeling van Open VLD na afloop van het partijbureau. "We doen steeds correct aan politiek, ook met partijen die er een andere mening op na houden. De boodschap is duidelijk: wij zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet."

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat hij al twee weken lang geen contact heeft gehad met zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten, maar moet toegeven dat hij zelf ook geen contact heeft opgenomen. "Ik ben niet degene die geheime vergaderingen belegt, ik ben niet degene die probeert een regering te maken zonder meerderheid in Vlaanderen, ik ben niet degene die het economische programma van de Vlaamse regering in de vuilbak wil kieperen." Hij zegt te betreuren dat hij "gedwongen is om uit de schaduw te treden"

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Bekijk hieronder de analyse van politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Video player inladen...