Carice van Houten en Halina Reijn over "Instinct": "Spannende film over vrouwelijke identiteit en seksualiteit"

De Nederlandse actrice Halina Reijn had haar regiedebuut "Instinct" nooit kunnen maken zonder de medewerking van haar goede vriendin en actrice Carice van Houten. "We hadden de bedoeling om de kijker een ongemakkelijk gevoel te geven in deze thriller over vrouwelijke identiteit en seksualiteit. "Instinct" is een uitvergroting van zaken die ieder mens voelt en het is iets waar iedereen mee worstelt", zegt Halina Reijn in de studio van "De wereld vandaag".

Woensdag verschijnt de Nederlandse film "Instinct" in de Belgische bioscopen. De debuutfilm van actrice Halina Reijn is een intrigerende thriller over een therapeute in het gevangeniswezen die een complexe relatie ontwikkelt met een gevangene die vastzit voor zwaar seksueel geweld.

Het idee voor de film vond Halina Reijn in het nieuwsprogramma "Verboden liefde in de gevangenis". Ik zag het programma vijf jaar geleden. We hebben een van de verhalen uit het programma als uitgangspunt genomen, je zou dus kunnen zeggen dat de film op ware feiten is gebaseerd. We hebben dat verhaal gebruikt om een abstracte vertelling over seks, verslaving en grenzen te maken", legt Halina Reijn uit in "De wereld vandaag".

Reijn wist meteen dat ze haar goede vriendin en artistiek maatje Carice van Houten de hoofdrol van de film zou spelen. "We zijn ook medeproducenten van "Instinct". We hebben een artistiek huwelijk en voor mij was het meteen duidelijk dat we deze film samen zouden maken", aldus Reijn.

Ik ben heel diep moeten gaan om deze authentieke rol te vertolken

Carice van Houten

Carice van Houten is even enthousiast over de film als de regisseur. "Ik was ook meteen gefascineerd door het project. De film gaat niet meteen over het meest sympathieke karakter. Bij een film die zo dicht op de huid zit en waarbij de camera letterlijk dicht op de huid zit, was belangrijk om geregisseerd te worden door iemand die van je houdt en je talent kent en dat ook ziet. Je kunt je niet verschuilen. Je moet heel diep gaan en authentiek zijn. Ik moest me ondersteboven en binnenstebuiten keren in deze rol", aldus Carice van Houten.

"Instinct" is een rauwe en geladen film geworden. "We willen op geen enkele manier met deze film iets mooier maken dan het is of in te delen in goed en kwaad. We willen dat je op het puntje van je stoel zit en dat het heel seksueel is en spannend, maar nooit alleen maar wil pleasen. Het mag geen Disney zijn. Het gaat over vrouwelijke identiteit en seksualiteit", verduidelijkt Halina Reijn.

"Mensen zijn bang om daarover te praten en er is ook veel schaamte over. Dit verhaal is een uitvergroting van zaken die ieder mens voelt en het is iets waar iedereen mee worstelt. De film roept heel veel discussie op en veel verschillende reacties."

"Instinct" vertrekt vanuit een sterk vrouwelijk hoofdpersonage. "We wilden vanuit een vrouwelijk perspectief een verhaal vertellen, maar er zijn ook een heleboel mannen die iets met deze film hebben. Het zijn universele en grootse thema’s waarover de film gaat.  Grenzen, verslaving en controle is voor iedereen herkenbaar. Los daarvan zien we in de film twee briljante acteurs die met nul middelen, een kamer en twee stoelen in een kamer, elkaar proberen kapot te maken. Dat is sensationeel", besluit Halina Reijn.

Beluister het gesprek met Carice van Houten en Halina Reijn uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen