"De kraan gaat open": Presidenten Poetin en Xi lanceren eerste gaspijplijn van Rusland naar China

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping hebben de eerste gaspijpleiding tussen hun beide landen ingehuldigd. Voor het eerst stroomt Russisch gas naar China, terwijl de Russen eerder vrijwel volledig afhankelijk waren van de Europese vraag naar gas. 

"De kraan staat open, het gas kan China binnenvloeien". Met die woorden lanceerde Aleksej Miller, hoofd van het Russische bedrijf Gazprom, de nieuwe pijplijn die Rusland met China verbindt.  

De voorbije vijf jaar waren 10.000 Russische arbeiders en ingenieurs van Gazprom in de ijskoude naaldbossen van Siberië aan de slag om de infrastructuur te bouwen: het grootste Russische project sinds de val van de Sovjetunie.   

"The power of Siberia" ("De kracht van Siberië"), zo heet de pas geopende gaspijplijn. Door de 3.000 kilometer lange leiding moet jaarlijks 38 miljard kubieke meter Russisch aardgas naar het noorden van China vloeien. 

"Historisch evenement"

"Een historisch evenement, niet alleen voor de wereldwijde energiemarkt, maar in de eerste plaats voor Rusland en China", zei Vladimir Poetin. De Russische president was niet zelf in Siberië aanwezig, maar woonde net als zijn Chinese collega Xi Jinping de plechtigheid bij via een videoconferentie die werd uitgezonden op de Russische televisie.

"Dit project zal de strategische samenwerking tussen beide landen naar een heel ander niveau tillen."

Met deze nieuwe gaspijplijn leunt Rusland nadrukkelijk dichter aan bij China, terwijl het eerder vrijwel volledig afhankelijk was van de Europese vraag naar gas.

Oekraïne

De deal voor de gasleiding werd gesloten in 2014. Niet toevallig op het moment dat de spanningen met Europa opliepen door de crisis in Oekraïne. Die omstandigheden hebben er volgens waarnemers toe geleid dat Rusland bij de onderhandelingen verregaande toegevingen aan China heeft gedaan.  

Het contract met de Chinezen loopt over 30 jaar en is 400 miljard dollar waard. De "Power of Siberia" zal het dichtbevolkte noordoosten van China van gas voorzien. De Chinese vraag naar gas zal de komende decennia blijven groeien, voorspellen waarnemers.

Een nieuwe gasleiding naar Europa, Nord Stream 2, heeft dan weer vertraging opgelopen. Dat project veroorzaakt onenigheid in Europa. Oost-Europese landen zoals Polen en de Baltische staten zijn gekant tegen het project, omdat het Europa afhankelijker maakt van Russisch gas. Volgens die landen ondermijnt Nord Stream 2 ook de positie van Oekraïne als transitland.