Videospeler inladen...

"Down the snow 2": Dieter Coppens en Kevin opnieuw op pad voor de Warmste Week

Net zoals vorig jaar zullen Dieter Coppens en Kevin van het Eén-programma "Down the road" een uitdagende tocht afleggen tijdens de Warmste Week om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar start de tocht op het Rode Plein in Moskou en is het doel om op zeven dagen tijd meer dan 3.000 kilometer te liften tot in Kortrijk. Kevin koos dit jaar het goede doel GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen.

Een paar maanden geleden klopte Kevin aan bij Dieter met de vraag of ze dit jaar opnieuw iets konden doen voor het goede doel. Ook dit jaar kwam de gekozen vzw, GimmeShelter, die zich inzet voor daklozen, uit de persoonlijke levenssfeer van Kevin: "Toen ik met Dieter naar een optreden van Bazart ging in Brussel, zag ik veel daklozen met kindjes. Dan brak mijn hart. Dan krijg ik onmiddellijk tranen. Toen heb ik een klik in mijn hoofd gemaakt: ik ga hen helpen. Ik moet hen een warm dak geven."

Toen heb ik een klik in mijn hoofd gemaakt: ik ga hen helpen. Ik moet hen een warm dak geven

Kevin van Down the road

Dieter Coppens zelf was na het avontuur vorig jaar niet van plan opnieuw op pad te gaan, maar toen Kevin zijn idee kwam voorstellen, was hij snel overtuigd: "Toen dacht ik: dit moeten we doen! Ik schrik van het feit dat dakloos worden iedereen kan overkomen. Het moet maar even tegenzitten en je leven ziet er plots helemaal anders uit."

Vorig jaar liftten Dieter en Kevin tijdens De Warmste Week van Finland naar Wachtebeke om zo geld in te zamelen voor Kom Op Tegen Kanker. Kevin koos dat doel omdat zijn mama ook leed aan kanker. De inzamelactie leverde toen 102.645 euro op en bij aankomst van Dieter en Kevin in Wachtebeke, spatten de emoties van het scherm.

Bekijk hier het reisverslag van Down the snow 2018

Meer dan 3.000 kilometer op 7 dagen tijd

Het concept van Down the snow blijft dit jaar hetzelfde: van één van de koudste plekken op aarde, naar de warmste plek van het moment reizen: het Nelson Mandelaplein in Kortrijk, waar het kloppend hart van De Warmste Week zal liggen. Dit jaar zal de tocht wel een stuk langer zijn dan vorig jaar. 3.000 kilometer zullen Kevin en Dieter moeten liften van Rusland naar België.

Dieter en Kevin beginnen op woensdag 18 december op het Rode Plein in Moskou aan hun liftavontuur. Het wordt een reis waarbij ze op zoek gaan naar vervoer, onderdak en warmte. Want net als vorig jaar zijn ze volledig aangewezen op de warmte van de mensen die ze onderweg tegenkomen. Het doel is om voor Kerstmis aan te komen in Kortrijk.

Kijkers kunnen Dieter en Kevin steunen door Down The Snow te sms’en naar 4342 of een steunkaart te kopen via een.be. Dieter en Kevin liften dit jaar voor GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. De laatste jaren neemt het aantal daklozen alleen maar toe. tussen 2003 en 2015 kwamen er 33.000 daklozen bij, die het zeker in de winter hard te verduren krijgen.

GimmeShelter: "Dankzij Down the snow gaan we onze vleugels over Vlaanderen kunnen spreiden"

Kevin wilt dit jaar geld inzamelen voor GimmeShelter, dat zich rechtstreeks en onrechtstreeks inzet voor daklozen. Momenteel is dat nog beperkt tot één noodopvang in Antwerpen: "We installeerden een industriële keuken bij daklozenshelter Victor4, zodat de vrijwilligers kunnen koken voor de daklozen. Het klinkt banaal, maar zonder degelijke keuken kan je niet koken voor 200 mensen," zegt Ron Maes, de initiatiefnemer van GimmeShelter.

Alleen al in Antwerpen hebben we naar schatting 700 daklozen. U en ik zien die niet alle dagen, maar ze zijn er wel

Ron Maes, GimmeShelter

Daarnaast bieden ze zelf ook rechtstreekse hulp aan daklozen door hen te voorzien van degelijke winterkledij om de winterkou te trotseren. En de vzw ziet het ook grootser: "We organiseren nu ook een kerstmarkt om daklozen een kerst te kunnen geven, maar we willen de lat hoger leggen en ook structureel iets doen. Dankzij Down the snow gaan we onze vleugels kunnen spreiden over Vlaanderen", zegt Ron Maes van GimmeShelter. "Alleen al in Antwerpen hebben we naar schatting 700 daklozen. U en ik zien die niet alle dagen, maar ze zijn er wel."

Kevin en Dieter gingen langs bij de Antwerpse nachtopvang Victor 4 om zelf te ondervinden wat de noodopvang aanbiedt. Ze maken er ook kennis met een van de vele daklozen die er terecht kunnen. Iemand die na een scheiding in een pechverhaal terecht is gekomen. Zijn schrijnend verhaal laat ook een indruk na bij Kevin: "Hij heeft ook kinderen die daar slachtoffer van zijn. Die hebben geen vader meer."

Bekijk hier de reportage van Dieter en Kevin bij Victor4:

Het avontuur van Dieter en Kevin gaat van start op 18 december en is te volgen via de website en de sociale media-kanalen van Eén. Het volledige reisverslag is op op 31 december te zien op Eén en al vanaf 24 december online te vinden bij Eén op VRT NU.

Meest gelezen