AFP or licensors

Droogste lente ooit opgetekend in Australië, ook zomer wordt verschroeiend heet

In Australië is de droogste lente tot nog toe gemeten. Er was zo'n 62 procent minder neerslag dan normaal in dezelfde periode. De lente, die duurt van 1 september tot 30 november, was ook de op twee na warmste. De zomer komt eraan, en ook die zal heet en droog worden.

Volgens het Bureau voor Meteorologie, het meteorologisch instituut van Australië, zit de regenval in alle deelstaten onder het gemiddelde. Sinds de metingen 120 jaar geleden begonnen, is er nooit een drogere lente gemeten.

De zomer, die in Australië loopt van december tot februari, zal niet veel soelaas bieden. Volgens voorspellingen zullen de temperaturen ook ver boven het gemiddelde liggen, gelijkaardig aan de temperaturen vorig jaar, toen de warmste zomer ooit. Waarschijnlijk zal er ook minder regen zijn dan gewoonlijk.

De droogte en de hitte vormen de ideale omstandigheden voor bosbranden, die nu al twee maanden het oosten van Australië in een greep houden. Al meer dan een miljoen hectare is in de as gelegd in de deelstaat New South Wales alleen al. Er vielen al zes doden en honderden huizen zijn verwoest. 

Klimaatverandering verantwoordelijk?

De extreme droogte in Australië wordt veroorzaakt door schommelingen in de temperatuur van het water van de Indische Oceaan. Dit is op zich niet uitzonderlijk, maar normaal gezien wordt die droogte verbroken door moessonregens. Die zijn dit jaar zes weken te laat, volgens meteorologen.

Door de klimaatverandering zal dit soort uitzonderlijke situaties vaker voorkomen en zullen ze nog intenser zijn, als de temperatuur van het zeewater toeneemt. De opwarming van de aarde versterkt ook droogte en het gevaar op bosbranden.