Videospeler inladen...

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw wil zwaardere straffen tegen IS-strijders kunnen eisen

De Belgische federale procureur Frédéric Van Leeuw pleit voor zwaardere straffen voor leden van een terreurgroep. Op dit moment worden de meeste zaken voor de correctionele rechtbank behandeld in plaats van het hof van assisen, wat automatisch leidt tot een lagere straf: "En dat is een rechtstreeks gevolg van de manier waarop ons rechtssysteem georganiseerd is", klinkt het. 

Fatima en Rahma Benmezian, de IS-zussen die vorige week vanuit Turkije naar ons land werden uitgewezen, werden door de rechter in Antwerpen bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel voor lidmaatschap aan een terreurgroep - de maximumstraf die uitgesproken kan worden in zo'n geval-. Ook die twee andere IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal kregen dezelfde straf opgelegd. En dat is volgens Belgisch federaal procureur Frédéric Van Leeuw te weinig. 

Verzachtende omstandigheden

"De maximumstraf voor die feiten is 10 jaar cel en zo'n zaak moet normaal behandeld worden door een hof van assisen. Maar omdat dat té duur en té tijdrovend is, worden die zaken vaak doorgeschoven naar de correctionele rechtbank", aldus Van Leeuw. Die zogenoemde correctionalisering betekent in de praktijk dan ook lagere straffen: "Wij (het openbaar ministerie nvdr.) moeten namelijk eerst verzachtende omstandigheden inroepen vooraleer de zaak naar de correctionele rechtbank gaat, maar dat betekent dan ook 5 jaar minder straf die gevorderd kan worden. Dat geldt trouwens niet alleen voor terroristische misdrijven, maar voor de meeste zware misdaden, zoals verkrachting bijvoorbeeld." 

Het openbaar ministerie moet eerst verzachtende omstandigheden inroepen vooraleer de zaak naar de correctionele rechtbank gaat. 

Frédéric Van Leeuw

Van Leeuw herhaalt daarom zijn vraag dat de aanklager 10 jaar zou moeten kunnen eisen: "Want dat is de straf die de wetgever heeft voorzien". Hij pleit er dan ook voor om de wettelijke procedures dringend te herzien zodat terroristische misdrijven meteen naar de correctionele rechtbank worden verwezen, zonder verzachtende omstandigheden: "Op dit moment moeten we de straffen verminderen, en daarna krijgen we het verwijt dat alle terroristen en verkrachters te weinig gestraft worden. Dan wil ik nu wel de bal terugkaatsen in het kamp van de politiek."

Op dit moment moeten we de straffen verminderen, en daarna krijgen we het verwijt dat alle terroristen en verkrachters te weinig gestraft worden
Frédéric Van Leeuw

In dat kamp heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) alvast begrip voor de reactie van Van Leeuw. Hij heeft dan ook al een eerste oplossing voorgesteld: de invoering van zogenoemde criminele kamers. Dat zou een nieuw soort strafrechtbank zijn die de procedure voor het hof van assisen moet vervangen. Maar Geens vond geen politieke meerderheid, waardoor het idee van de criminele kamers op de lange baan werd geschoven. De minister benadrukt ook dat, als de wet wordt aangepast, die alleen geldt voor nieuwe feiten, en dus niet voor feiten die al zijn gepleegd door Syriëstrijders.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen