Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Rutten ontkent dat PS haar premierschap aanbood: "Wat ik afgelopen week hoorde, is gewoon brutaal"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten ontkent dat ze het premierschap aangeboden heeft gekregen van informateur Paul Magnette (PS) op voorwaarde dat haar partij zou meestappen in een paars-groene regering. Dat zegt ze in "Terzake". "Wij zijn niet te koop. Wat ik de afgelopen weken las, is gewoon brutaal."

N-VA-voorzitter Bart De Wever drukte gisterenavond de gaspedaal in, toen duidelijk werd dat de zes partijen die een eventuele paars-groene regering zouden kunnen vormen - de liberalen, socialisten en groenen - zaterdag in het geheim hebben samengezeten. 

Vooral Open VLD kreeg het te verduren. "Ik heb al twee weken niets meer van Rutten gehoord en dan merk je dat ze achter je rug bij Magnette gaan praten. Ik voel me bekocht", zo klonk het. Vanochtend nam hij ook het woord "vertrouwensbreuk" in de mond.

Bekijk hieronder een verslag van "Terzake" vanop het partijbureau van de N-VA:

Videospeler inladen...

Open VLD reageerde vanmiddag en zei meteen dat de partij nog niet had gekozen tussen paars-groen of paars-geel. Bij die laatste formule worden de groenen vervangen door de N-VA. "Wij kijken vooral naar de inhoud", zo klonk het vanmiddag. 

"We zitten momenteel in een informatiefase. Dan is het toch normaal dat je gaat luisteren en gaat praten als je wordt uitgenodigd", zegt Rutten vanavond in "Terzake". Het feit dat de N-VA en CD&V niet waren uitgenodigd vindt ze niet echt een probleem. "Ik heb ook weet van gesprekken tussen CD&V en de SP.A of tussen de N-VA en de PS. Hoe kan je nu anders weten of er een project gerealiseerd kan worden?"

 De afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over de positie van Open VLD. "Als ik dat allemaal hoor of lees: dat is gewoon brutaal", zegt ze. "Als we ooit uit deze impasse willen komen, moet elke politicus zijn job doen. Dat doe je niet door informatie te lekken of persoonlijke uithalen te doen. Het ging er de afgelopen weken wel heel persoonlijk aan toe. Dat is niet fijn, dat kan ik wel zeggen. Gelukkig ben ik niet haatdragend."

Het ging er de afgelopen weken wel heel persoonlijk aan toe. Dat is niet fijn, dat kan ik wel zeggen. 

"Wij zijn de Open VLD en maken een as met de MR (de Franstalige liberalen, red.)", zegt Rutten. "Wij komen op voor de zaken waar wij voor staan. Ik heb niemand anders nodig om mij te zeggen wat wij goed vinden of wat wij niet goed vinden. Dat zullen we zelf wel bepalen."

Maar wat dan met de geruchten dat informateur Magnette het premierschap heeft aangeboden aan Rutten in ruil voor een regeringsdeelname? Rutten ontkent. "Zo werkt het niet. Het gaat hier om de inhoud, niet over de posten en al helemaal niet over mij." Zou ze het niet willen doen? "De postjes komen aan het einde van de rit. Dan zullen we kijken wie de juiste persoon op de juiste plaats is."

De inhoud, dus. En daar moeten vooral jobs in zitten. "We komen op voor de mensen die werken en gewerkt hebben. Als je je best doet, moet je vooruit kunnen. Maar de uitslag van de verkiezingen is duidelijk. De PS zal sowieso in een nieuwe federale regering zitten, ook als de N-VA of andere partijen mee instappen. En dus zullen er sowieso sociale maatregelen komen."

Bekijk hieronder het gesprek met Rutten over de federale formatie:

Videospeler inladen...

En dan is er nog de kritiek op de manier waarop Open VLD de euthanasiewet wil laten aanpassen. De partij wil daarover een debat voeren in het parlement, nu er geen regering met volle bevoegdheden is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageerde kritisch in "De ochtend". 

"Wij zijn als partij een voorloper als het gaat om ethische dossiers", zegt Rutten. "Euthanasie voor mensen met dementie is een ernstig iets. Het is een vraag die leeft. Het wordt tijd dat we het daarover hebben in het parlement, we gaan dit niet snel-snel stemmen. Deze thema's verdienen meer dan clichés."

Bekijk hieronder het gesprek met Rutten over de kritiek rond de euthanasiewetgeving:

Videospeler inladen...

Meest gelezen