Amazon verwijdert kerstversiering met afbeeldingen van Auschwitz

De Amerikaanse onlinewinkel Amazon heeft enkele stukken kerstdecoratie  en een muismatje van haar website gehaald. De reden: op de kerstversiering prijkten afbeeldingen van het nazi-concentratiekamp Auschwitz. Het museum van het concentratiekamp in Polen wekte via Twitter aandacht voor de "zorgwekkende en onrespectvolle" producten.

Een eerste tweet werd door het Poolse Auschwitzmuseum de wereld ingestuurd over twee kerstornamenten en een flessenopener, waarop het naziconcentratiekamp werd afgebeeld. Het memoriaal vroeg aan Amazon om de producten offline te halen. 

De omstreden versiering werd daarna door Amazon van de website gehaald. Daarna merkte het museum echter nog een muismatje op, dat verkocht werd door een andere verkoper, waarop een goederentrein stond, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om mensen te deporteren naar de concentratiekampen.

Ook dat product is intussen verwijderd. Het Auschwitzmemoriaal heeft nog getweet dat ook op de onlinewinkel Wish.com de kerstversiering te koop is, en vraagt om die van de website te halen.

In mei dit jaar kwam een andere onlinewinkel ook al in opspraak, omdat er een minirokje, een kussen en een handtas met foto's van Auschwitz op verkocht werden. Het was toen ook het Auschwitzmemoriaal dat aan de alarmbel trok.

Enkele jaren geleden verbrandden ook enkele andere bekende modemerken zoals Zara en Prada zich aan kleding met een ongepast Auschwitzthema. 

Meest gelezen