Videospeler inladen...

Ligt weg naar paars-groene regering nu helemaal open? Of heeft Paul Magnette (PS) soloslim gespeeld?

Staat ons land ruim zes maanden na de verkiezingen iets dichter bij de vorming van een nieuwe federale regering? Of heeft informateur Paul Magnette soloslim gespeeld door in het geheim samen te zitten met de paars-groene partijen? Onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder overschouwt bij Wim De Vilder, anker bij "Het Journaal", het politieke landschap. Voor duidelijke antwoorden blijkt het nog te vroeg.

Is de informateur zijn boekje te buiten gegaan door te praten met paars-groen?

"Er bestaat eigenlijk geen echte definitie voor de begrippen informateur en formateur. Meestal is het zo dat de informateur letterlijk informeert: hij verzamelt alle informatie die een formateur nodig heeft om een regering te vormen. In die zin kan je wel begrijpen dat CD&V en N-VA zeggen dat Paul Magnette eigenlijk zijn boekje te buiten gaat."

"Hier wordt duidelijk een keuze gemaakt. Je kan zoiets beschouwen als een overtreding, maar daarvoor bestaat geen sanctie." 

Kan Bart De Wever vragen om informateur te worden?

"Ook hier zijn er geen regels. Maar je weet dat de koning eigenlijk uitvoert wat hem door de politiek wordt aangeboden "als er grote eensgezindheid is". Maar wat betekent dat? Je voelt dat er een soort consensus is tussen wat hem wordt aangeboden en wat hij zelf beslist."

"Bart De Wever heeft gedaan wat hij moet doen: heel duidelijk het signaal geven dat hij wel degelijk bereid is. Zet je in de schoenen van het Paleis: als de leider van de partij zo hardop zegt dat hij bereid is en het gaat daar niet op in. Dan ga je van de N-VA opnieuw een calimero maken."

Professor Carl Devos treedt die analyse bij in "De afspraak" op Canvas. Volgens Devos had de voorzitter van de N-VA samen met Magnette voor het informateurschap moeten gaan en is het nu te laat om de hand op te steken.

"De kapitale fout die Bart De Wever (N-VA) gemaakt heeft, is dat hij bij de aanstelling van informateur Magnette te weinig heeft aangedrongen om in de plaats van of samen met Magnette informateur te worden. Hij komt nu te laat roepen dat hij beschikbaar is. Bij sommige partijen en zeker bij de liberalen van Open VLD heeft men de knop al omgedraaid naar paars-groen", zegt Devos in "De afspraak".

Bekijk het fragment met Carl Devos uit "De afspraak" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Waarom zijn N-VA en CD&V boos op Open VLD?

"Er zijn verschillende elementen. Zo zit je met drie partijen in een Vlaamse regering, en Open VLD doorbreekt hier een vorm van solidariteit tussen die drie partijen."

Bovendien kan je veronderstellen dat een paars-groene regering andere klemtonen zal leggen dan de regering-Michel. N-VA, CD&V en Open VLD zaten in die vorige regering en hebben tot nu toe altijd gezegd dat het beleid van die regering niet mag worden teruggedraaid. En tóch gaat Open VLD praten met die paars-groene partijen, zeggen N-VA en CD&V in koor."

"Je voelt dat er zich een groep aan het vormen is aan de andere zijde. Ook de MR heeft intussen laten verstaan dat ze perfect in een coalitie met de N-VA kan stappen. Je krijgt dus een soort tegengewicht."

"CD&V is dan weer boos omdat Koen Geens gisteren, nadat hij op de televisie had gepleit voor een nieuw initiatief met Bart De Wever en Paul Magnette samen, moest horen dat er eergisteren een vergadering had plaatsgevonden. CD&V wil ook niet zomaar in de oppositie gaan." 

Is een federale regering zonder de PS mogelijk?

"Dit is de perfecte kwadratuur van de cirkel: een onoplosbaar vraagstuk. Twee Vlaamse partijen zeggen dat de verwezenlijkingen van de regering-Michel niet mogen worden teruggeschroefd, maar je weet dat de PS daar anders tegenaan kijkt. En misschien kijkt Ecolo daar zelfs nog minder streng in de leer tegenaan."

Slaat Open VLD de bal mis?

"Open VLD is niet de grootste partij, noch bij paars-geel noch bij paars-groen. Als ze het premierschap claimt voor Gwendolyn Rutten maakt ze dezelfde fout die in de regering-Michel is gemaakt, waarbij de leider van de grootste partij de regering niet trekt. Dan ontstaat het fenomeen van de schaduwpremier. De vorige keer zat die in Antwerpen, nu zou die in de Keizerslaan in Brussel zitten, op het hoofdkwartier van de PS."

"Ga je trouwens van iemand met het meest rechtse profiel het zinnebeeld maken van een linkse paars-groene regering?" 

In hun persmededeling vandaag geven de liberalen een belangrijke boodschap: we zullen wel zelf bepalen wat we goed vinden en wat niet. Versta: je zal ons niet opjagen. Ze bekennen zo ook geen kleur tussen paars-groen of paars-geel. Dat er verdeeldheid heerst in de rangen, zal ook wel een rol spelen. Er is dus vanmorgen beslist om niet te beslissen"

En nu?

"Paul Magnette moet volgende week maandag naar de koning. Een week is een eeuwigheid in de politiek. We zullen dus zien wat er nog gebeurt."

"Nieuw is dat ik nu ook bij Vlaamse partijen hoor dat we misschien nieuwe verkiezingen moeten houden, die dan in het teken van het voortbestaan van het land zouden staan. Dit is opnieuw een valkuil: kijk maar naar Spanje of Israël. Bovendien veroorzaken nieuwe verkiezingen met zoveel partijen kleine veranderingen, en dan is er niets veranderd. In een systeem met 14 partijen gebeurt een revolutie niet zo gemakkelijk."

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder en Carl Devos uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen