Videospeler inladen...

Michel Lelièvre, handlanger van kindermoordenaar Marc Dutroux, heeft gevangenis na 23 jaar verlaten

Michel Lelièvre, de handlanger van Marc Dutroux, heeft de gevangenis vanmorgen verlaten. Eind september besliste de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel dat Lelièvre zijn straf buiten de gevangenis mocht uitzitten, onder de voorwaarde dat hij een woning vond. Dat is nu dus gebeurd. Het gevangeniswezen heeft aan VRT NWS bevestigd dat Lelièvre de gevangenis verlaten heeft.

Op 22 juni 2004 werd Michel Lelièvre door het hof van assisen veroordeeld tot 25 jaar cel voor zijn hulp aan Marc Dutroux bij de ontvoeringen van An, Eefje, Sabine en Laetitia. Bij de ontvoeringen van Julie en Mélissa was hij niet betrokken. 

De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel besliste eind september dat Lelièvre na 23 jaar de gevangenis mocht verlaten. Onder voorwaarden, dat wel. Zo moest hij binnen de zes maanden een woning vinden. Dat is nu gebeurd, dus vanmorgen heeft Lelièvre de gevangenis verlaten. Hij mag ook geen nieuwe misdrijven begaan, hij moet zich melden bij de justitieassistent, hij moet een opleiding volgen of werk zoeken, hij moet zijn slachtoffers vergoeden en mag geen contact hebben met slachtoffers of andere daders uit het dossier. Daarom mag hij niet in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik of Luxemburg gaan wonen. Ook Doornik, Elsene, en bepaalde straten in Brussel moet hij mijden.

Paul Marchal: "Wie moet er, zelfs na zulke zware feiten, de héle straf nog uitzitten?"

Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal, heeft bij Radio 2 gereageerd op de vrijlating: "We hadden het wel zien aankomen. Lelièvre moest nog twee jaar uitzitten, hij heeft 23 van de 25 jaar straf gehad. Michèle Martin had 30 jaar gekregen en loopt al 7 jaar vrij rond na 23 jaar straf. Ik vraag me alleen af, als zulke mensen vervroegd kunnen vrijkomen, wie moet dan nog de volledige straf uitzitten in ons land? Ik vind dat hij die twee jaar nog had moeten uitzitten."

Ik vind dat hij die twee jaar nog had moeten uitzitten

Paul Marchal - vader An

De voorwaarden die Lelièvre opgelegd kreeg, vindt Marchal niet voldoende: "Wie gaat dat controleren? Hij kan ons ook tegen komen op de plekken waar hij wél mag komen. Als de voorwaarden van Martin al niet worden nagekeken. Zij en Lelièvre moeten hun slachtoffers vergoeden. Wij hebben daar nog nooit iets van gezien. Wij mogen ook niet weten waar hij woont en hij weet wel waar wij wonen. Ik ben er niet bang voor, maar dat klopt toch niet."

Hoe zal Lelièvre gecontroleerd worden?

De controle waar Marchal het over heeft, zal gebeuren door een justitieassistent. "Die moet de persoon opvolgen, nagaan of de voorwaarden worden nageleefd, rapporteren en begeleiden aan de strafuitvoeringsrechtbank", vertelt Liesbeth Wyseur, woordvoerder van de Justitiehuizen. 

Dat betekent dat de justitieassistent nagaat of Lelièvre werk zoekt, welke stappen hij zet, welke cursussen hij al dan niet volgt. Maar ook of hij de verbodsvoorwaarden nagaat. Zo mag Lelièvre in bepaalde provincies niet komen en mag hij geen alcohol of drugs gebruiken. "Ook de politie heeft bepaalde opdrachten binnen die voorwaardelijke invrijheidsstelling. Zo kunnen zij een test afnemen, bij een controle of bij Lelièvre aan huis", vertelt Wyseur.

De overgang naar vrijheid is groot. Zeker in het begin is er intensieve opvolging

Liesbeth Wyseur - woordvoerder Justitiehuizen

Zeker voor personen die lang achter de tralies hebben gezeten, is die opvolging intensief. "De overgang naar vrijheid is groot. Zeker in het begin is er intensieve opvolging. Een aantal keer per maand zal er een afspraak met de justitieassistent zijn." En wat als Lelièvre zijn voorwaarden schendt? "Dan zal de justitieassistent dat met hem bespreken en meteen de strafuitvoeringsrechtbank op de hoogte stellen. Die beslist dan wat er met hem gebeurt."

Hoe moeilijk is zo'n reïntegratie nu eigenlijk? "23 jaar is lang", benadrukt Wyseur. Volgens haar zijn er twee dingen belangrijk: "Heeft Lelièvre een netwerk waar hij op kan terugvallen of kan hij zo'n netwerk snel opbouwen? En heeft hij een dagbesteding?"

Herbeluister hieronder het gesprek met Liesbeth Wyseur in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Alleen Dutroux nog in de cel

Nu Lelièvre vrijgelaten is, zit alleen Marc Dutroux nog in de gevangenis. Hij kreeg op het assisenproces een levenslange celstraf. Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux mocht de gevangenis zeven jaar geleden al verlaten. Op dat ogenblik had ze 16 van de 30 jaar uitgezeten. 

Ook Marc Dutroux probeert overigens al enkele jaren om vervroegd vrij te komen. In oktober verscheen hij nog voor de strafuitvoeringsrechtbank. Hij vroeg - en kreeg - een nieuw psychiatrisch rapport. Een college van vijf psychiaters zal hem onderzoeken. Hun rapport moet klaar zijn tegen 11 mei volgend jaar. 15 jaar geleden, tijdens het proces, was het oordeel van de psychiaters bikkelhard: "Een leugenaar, een manipulator en een psychopaat van de ergste soort." Het blijft overigens erg onwaarschijnlijk dat Dutroux ooit nog op vrije voeten zal komen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen