Videospeler inladen...

Zes doden bij alweer noodweer in Zuid-Frankrijk, Frank Deboosere: "Dit gaat de komende jaren meer gebeuren"  

Het noodweer van het voorbije weekend in het zuidoosten van Frankrijk heeft zes mensenlevens gekost. Vannacht crashte een reddingshelikopter, in de buurt van Marseille. De drie inzittenden kwamen daarbij om. Gisteren vielen bij de overstromingen in Zuid-Frankrijk ook al drie doden. Opmerkelijk: in anderhalve maand tijd is het zuidoosten van Frankrijk nu al vier keer getroffen door noodweer met enorme regenval. Dat is geen toeval meer, legt VRT-weerman Frank Deboosere uit.

In de nacht van zondag op maandag was een helikopter opgestegen om een reddingsoperatie uit te voeren in Luc-Le Cannet, in de Var-streek. In de buurt van Marseille ging het echter om voorlopig onduidelijke redenen mis. De helikopter verdween kort na het opstijgen en bleek te zijn neergestort. Daarbij kwamen de piloot, copiloot en een brandweerman om. Hun lichamen werden intussen teruggevonden. 

In de loop van zondag waren al drie mensen meegesleurd door het water. In Fréjus wilde de eigenaar van een paardenmanege controleren of zijn dieren in orde waren. Hij werd verrast en meegesleurd door een overstroming. In Saint-Paul-en-Forêt kwam een man in een auto terecht in het wassende water. Hij raakte daarbij een boom en werd later dood teruggevonden in zijn voertuig. 

Vanmiddag stortte ook een stuk van een rots naar beneden op enkele huizen in Alpes-de-Haute-Provence. Daarbij geraakten twee mensen gewond.

Gisteren werden voor de departementen Var en Alpes-Maritimes aan de Middellandse Zee code rood afgekondigd als gevolg van hevige regen en overstromingen, voor onder meer het departement Alpes-de-Haute-Provence geldt code oranje.

Ook in Mandelieu, vlak bij Cannes, was de situatie dit weekend dramatisch. Straten staan er volledig onder. Op verschillende plaatsen kwamen huizen zonder elektriciteit te zitten of ze liepen onder water. Bepaalde wijken zijn ook geëvacueerd. De treinen rijden voorlopig niet en snelwegen zijn afgesloten. Scholen en crèches in de ruime omgeving van Cannes blijven vandaag alvast dicht. 

Binnenlandse Zaken raadt inwoners aan binnen te blijven (niét op het gelijkvloers maar boven, en in uiterste nood op het dak gaan zitten), kelders en waterlopen te mijden, zeker nooit te stappen of te rijden op ondergelopen spoorwegen, en geen verplaatsingen te maken met voertuigen.

Wat is er toch gaande met het weer daar?

De waarschuwing komt er amper een week nadat bij eerder noodweer zes mensen het leven hadden gelaten. Opmerkelijk: in anderhalve maand tijd is het zuidoosten van Frankrijk nu al vier keer getroffen door noodweer met enorme regenval. En dat is geen toeval meer, legt VRT-weerman Frank Deboosere uit.

Honderden liters water per vierkante meter op 24 uur tijd. Dergelijke fenomenen zullen vaker voorkomen

Frank Deboosere

"Météo-France spreekt over een "episode méditerranéen". De zware regenval in Frankrijk ontstaat doordat warmere lucht vanuit het zuiden botst met veel koudere lucht uit het noorden. Dat veroorzaakt een héél onstabiele situatie met hevig onweer en honderden liters water per vierkante meter op 24 uur tijd. Dergelijke overstromingen zijn in het verleden al vaker voorgekomen, gemiddeld een paar keer per jaar. Maar meteorologen stellen vast dat de frequentie, duur én intensiteit van de grote neerslaghoeveelheden nu veel meer bedragen dan pakweg 20 of 30 jaar geleden, en dat heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatwijzigingen. De verwachting is dat de volgende decennia geleidelijk aan meer van deze fenomenen - in de herfst en het begin van de winter - vaker zullen voorkomen", zegt Deboosere.

Voor de komende dagen zien de weersvoorspellingen in het zuidoosten van Frankrijk er beter uit. De inwoners kunnen even op adem komen en de schade opmeten. "Het wordt droger en iets zonniger daar", vertelt Deboosere. 

AFP or licensors

Hier zijn geen rioleringssystemen zoals in België

getuige in de Var-streek

Didier Overath, die een vakantieverblijf heeft in Fayence (Var), spreekt over toestanden die hij nog nooit gezien heeft. Hij hoopt dat de overheid voor de toekomst maatregelen treft. "Ze moeten eraan beginnen werken. Hier zijn geen rioleringssystemen zoals in België. Het water moet vanzelf weggaan en zoekt zijn weg. Dat is het probleem."

BEKIJK hier Vlaming Stefaan Beirens in Zuid-Frankrijk over de situatie, "We waren nog onze wonden aan het likken van de vorige keer": 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen