Copyright Bernard Gillet

Podcast De Tijdschijf: Anuna De Wever selecteert uit haar platenkast deze 4 nummers die over hier en nu gaan

Anuna De Wever volgt de klimaattop in Madrid vanuit het Franse eiland Martinique in de Caraïben. Noodgedwongen, na haar vergeefse zeiltocht naar Zuid-Amerika. 

Anuna, you love her or you hate her. Maar ze is in deze Tijdschijf meer dan haar voorspelbare zelf. Om haar wereldbeeld op te hangen kiest ze vier nummers waarvan drie geschreven lang voor zij geboren was, door mannen die al een tijd overleden zijn. Het klimaat is wel nooit ver weg, maar Anuna  gaat veel breder dan dat. Ze begint bij piraten die zich rijk boeren in de slavenbusiness.

Luister hier naar de podcast

"Kei-gay", dat is nog altijd een scheldwoord. Dat slaat nergens op.

Anuna vecht niet alleen voor het klimaat

Videospeler inladen...

Anuna's playlist

Hier is hij, de vechter van het eerste uur tegen slavernij. In de podcast slaat Anuna moeiteloos de brug van deze klassieker naar de slavernij door de sociale media.

De strijd tegen racisme, gevoerd door een gevallen ster die zijn huid bleekte en zijn neus versmalde. Maar zie, deze video staat op 655 miljoen views. Kijkcijfers zeggen niet alles, maar soms toch wel iets. 

Dan doet deze het niet half zo goed: hooguit een kwart miljard kijkers. Maar Anuna kon 'm niet laten liggen, vond ze: een klaagzang over een schreeuwende aarde en over wenende kusten.

Anuna's vierde keuze gaat over homoliefde. Tot vandaag vinden we het normaler om op TV twee mannen met een geweer te zien dan twee mannen hand in hand, zegt ze. 

Volgende week

Volgende week opnieuw een strijdbare vrouw in De Tijdschijf: Caroline Pauwels, de rector van de Vrije Universiteit Brussel.

Meest gelezen