Danny Gys/Reporters

Steeds meer gemeenten heffen taks op ongeadresseerd reclamedrukwerk

De afgelopen jaren is het aantal gemeenten dat handelaars een taks aanrekent wanneer die reclamefolders bij de mensen in de bus steken, erg toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Ze doen dat om het milieu te sparen en ook de hoeveelheid oud papier te beperken.

In 2013 waren er 110 Vlaamse gemeenten die zo'n taks hadden. In 2018 was dat aantal al opgelopen tot 189, bijna twee derde van alle Vlaamse gemeenten. Een sterke toename dus. De vraag is of dit niet gewoon een verdoken belasting is. "De steden en gemeenten worden er niet rijk van", zegt Nathalie Debast van de VVSG. "Ze doen het vooral uit milieuoverwegingen. Veel van dat drukwerk belandt snel bij het oud papier en de ophaling ervan kost de gemeenten heel veel geld. Daarom wil men met een taks de verspreiding van gedrukte reclame ontmoedigen."

Veel burgers zijn ook gewonnen voor minder reclamedrukwerk. In 2018 had al 18 procent van de brievenbussen een sticker die ongeadresseerd reclamedrukwerk moet weren. Dat cijfer is volgens Debast de laatste jaren ook toegenomen.

Lokale handelaars moeten het veel meer hebben van persoonlijke contacten met mensen, eerder dan van een onpersoonlijke folder die in de brievenbus belandt

Nathalie Debast, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

Toch kan het bussen van folders belangrijk zijn voor lokale handelaars. Voor steden en gemeenten zijn die lokale handelaars zeer belangrijk, bevestigt Debast. "Gemeenten doen er alles aan om een goed lokaal economisch klimaat te hebben. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de bereikbaarheid van handelaars bij wegenwerken. We denken dat handelaars ook meer gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de sociale media. Ze kennen de buurt ook en moeten het veel meer hebben van persoonlijke contacten met mensen, eerder dan van een onpersoonlijke folder die in de brievenbus belandt."

De taks is in elke gemeente anders. De tarieven en de voorwaarden worden door elk lokaal bestuur zelf bepaald. "Daar zijn geen algemene regels voor", bevestigt Debast. "De gemeenten kunnen zelf beslissen hoeveel ze vragen."