AFP or licensors

Trump gaat niet getuigen in het Amerikaanse Congres

De Amerikaanse president Donald Trump noch zijn advocaten zullen aanwezig zijn tijdens de zitting woensdag van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. De hoorzitting kadert in het impeachmentonderzoek tegen Trump. Het Witte Huis had tot zondagavond de tijd om te laten weten of het aan de zitting zou deelnemen.

In een brief aan commissievoorzitter en Democraat Jerry Nadler schrijft de juridische adviseur van het Witte Huis dat er "redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat het Witte Huis deelneemt aan een hoorzitting terwijl de getuigen nog niet bij naam zijn genoemd en het onduidelijk blijft of de juridische commissie de president een eerlijk proces zal bieden". Onder die omstandigheden heeft verschijnen voor de commissie geen zin, klinkt het.

De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had president Trump vorige week uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende hoorzitting in het afzettingsonderzoek tegen hem. Die vindt woensdag plaats en buigt zich over de wettelijke basis van het onderzoek naar de president.

De impeachmentprocedure tegen Trump startte in september. Aanleiding is dat de Democraten vinden dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor eigen politiek gewin. Hij zette volgens hen de Oekraïense president Volodymyr Zelenski onder druk om een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen. De Democraten beschuldigen de president er ook van militaire hulp als drukkingsmiddel te hebben ingezet.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.