Veertien doden bij aanval op een protestantse kerk in Burkina Faso

Bij de aanval op een protestantse kerk in het oosten van Burkina Faso zijn minstens veertien gelovigen gedood. Dat heeft president Roch Marc Christian Kabor vannacht bevestigd. Hij veroordeelde de "barbaarse aanval" en betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden. 

De slachtoffers woonden zondag de eredienst bij in de kerk in Hantoukoura, niet ver van de grens met buurland Niger. Een tiental zwaarbewapende mannen drong de kerk binnen en viel de protestantse gelovigen aan. De daders vluchtten nadien weg op motorfietsen. 

Het is al maanden heel onrustig in grote delen van Burkina Faso. Vooral het oosten heeft al verschillende aanvallen en aanslagen te verduren gehad van islamistische groepen. Een maand geleden openden gewapende mannen het vuur op een konvooi bussen met mijnwerkers. Toen vielen er 39 doden. 

Explosieve Sahel

Het moslimextremisme dat al in buurlanden Mali en Niger honderden doden had gemaakt, is sinds 2015 ook actief in Burkina Faso. Jihadisten hebben politieposten en kerken aangevallen in het noorden van het land, maar recent waren er ook aanvallen in het oosten. Een maand geleden vielen daar extremisten een konvooi met mijnwerkers aan. Toen vielen 37 doden. 

Burkina Faso maakt ook deel uit van het regionale bondgenootschap, de G5, samen met Mauretanië, Mali, Niger en Tsjaad. Met steun van de Europese Unie proberen die landen de grote uitdagingen de baas te kunnen. De Sahelregio wordt geplaagd door extreme armoede en honger, mensensmokkel, klimaatproblemen en een bevolkingsexplosie. Het opflakkerende geweld van extremistische groepen heeft de problemen nog verergerd. De G5 hebben ook een gezamenlijke troepenmacht die dat geweld probeert te bestrijden.  

UAntwerpen

Hoofdpunten