Salvini van Italiaanse radicaal-rechtse Lega op bezoek bij Vlaams Belang: "Europa zal christelijk zijn of niet zijn"

De radicaal-rechtse Italiaanse politicus Matteo Salvini is naar Antwerpen gekomen voor een bijeenkomst van het Vlaams Belang. "Salvini bracht zijn gebruikelijke boodschap tegen migratie en tegen de islam. Europa zal christelijk zijn of niet zijn, zei hij", meldt Mieke Strynckx. In de buurt van de Handelsbeurs waren er twee betogingen tegen de komst van Salvini, een van Belgische antifascisten, en een van de Italiaanse sardines-beweging.

Matteo Salvini, de voorzitter van de radicaal-rechtse partij Lega heeft gesproken op een bijeenkomst van Vlaams Belang in Antwerpen. Ook andere Europese parlementsleden uit de Europese fractie van Vlaams Belang zijn aanwezig voor een panelgesprek: Jordan Bardella van de Franse Rassemblement National (het vroegere Front National, nvdr.) en Harald Vilimsky van de Oostenrijkse FPÖ.

"Onder de noemer "nieuwe hoop voor Europa" kwam Salvini hier spreken in de pas gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen op uitnodiging van Vlaams Belang en hun gezamenlijke Europese fractie. Een kleine duizend mensen kwam luisteren. Salvini bracht zijn gebruikelijke boodschap tegen migratie en tegen de islam. Europa zal christelijk zijn of niet zijn, zei hij", meldt Mieke Strynckx.

De komst van Salvini ging gepaard met twee betogingen. Ongeveer 250 antifascistische manifestanten hebben zich verzameld op het Hendrik Conscienceplein. Ze zijn boos dat de bijeenkomst van Vlaams Belang doorgaat in de Handelsbeurs, die net vernieuwd is. 

Een kleinere groep van ongeveer honderd Italianen staat op het De Coninckplein. Zij vertegenwoordigen "de sardines" in België. De sardines zijn een Italiaanse protestbeweging die enkele weken geleden op poten werd gezet door enkele jongeren. Ze is gericht tegen de opkomst van het radicaal-rechtse gedachtegoed en ook tegen Salvini zelf. 

In twee weken tijd organiseerden de sardines in Italië tien manifestaties met telkens duizenden deelnemers. Op 14 december willen ze een miljoen betogers samen krijgen in Rome. Ze noemen zichzelf sardines, omdat ze demonstraties willen organiseren waar zo veel mensen naartoe komen, zodat ze als sardientjes in een blik op elkaar zijn gepakt.

De beweging wil een positieve boodschap brengen en zet zich af tegen de politiek.