50 jaar geleden bloedde de flowerpower dood op het Altamont-festival

Op 6 december 1969 vielen vier doden op het Amerikaanse rockfestival in Altamont met als hoofdact de Rolling Stones. Het gewelddadige einde van de hippietijd. 

Het jaar 1969 was memorabel, met hoogtes en laagtes. De eerste mens op de maan, Eddy Merckx die de Ronde van Frankrijk won, de sekte van Charles Manson die actrice Sharon Tate vermoordde, het Woodstockfestival, bij ons de eerste keer Jazz Middelheim. Op het eind van het jaar maakte het festival van Altamont aan de Amerikaanse westkust in één klap een eind aan de flowerpower.  

Het was de groep The Grateful Dead die het initiatief nam voor een eendaags muziekfestival, niet aan de Amerikaanse oostkust zoals Woodstock, maar in Californië. Met onder meer Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash and Young.

De Rolling Stones hadden die zomer niet op Woodstock gespeeld maar waren wel aan een Amerikaanse tournee bezig. Die wilden ze graag afsluiten met een gratis concert, waar een film zou worden gedraaid. Ze sloten aan bij Altamont en dat bracht in plaats van de verwachte 20.000 maar liefst 300.000 mensen op de been.

Qua organisatie was Altamont een catastrofe. Pas twee dagen tevoren werd begonnen met de opbouw op een racecircuit. Het podium stak amper een metertje boven het publiek uit, wat duidelijk te zien is op de filmbeelden. Vooral met de beveiliging liep alles mis. Die was uitbesteed aan de lokale afdeling van de motorbende Hells Angels, die in natura werd betaald met sloten bier.

1969 AP

Van kwaad ...

Er hing geen sfeertje van love and peace. Van bij de aanvang waren er vechtpartijen tussen Hells Angels en het publiek of tussen muziekliefhebbers onderling. Veel mensen waren stomdronken of weg van de wereld door veel te veel drugs. Mick Jagger van de Stones kreeg een klap toen hij uit zijn helikopter stapte; Stephen Stills werd in zijn been gestoken; Marty Balin van Jefferson Airplane werd bewusteloos geslagen. Als gevolg van de commotie trad The Grateful Dead helemaal niet op.

... tot erger

Tijdens "Sympathy for the devil" van de Rolling Stones werd het festival even stilgelegd. En bij "Under my thumb" ging het helemaal mis. Meredith Hunter, een boomlange zwarte jongeman van achttien in een lichtgroen kostuum raakte betrokken in een gevecht vlak bij het podium, op amper een paar meter van Mick Jagger. Hunter trok een revolver en werd daarop doodgestoken door een Hells Angel. 

1970 AP

De scene werd gefilmd door een cameraploeg op het podium en zit ook in de concertfilm "Gimme shelter" die een jaar later uitkwam - een film die door sommige critici wordt gezien als een te grote ode aan de Rolling Stones op een dramatisch moment.

Op het moment van de moord zei Mick Jagger door de microfoon: "Ik kan niet zien wat er gebeurt. Ik hoop dat alles oké is." Waarop de Rolling Stones hun optreden afwerkten, volgens kenners een van hun beste liveconcerten.

Meredith Hunter was niet de enige dode. Die dag verloren nog drie toeschouwers het leven op Altamont: twee werden het slachtoffer van een aanrijding met vluchtmisdrijf; een andere verdronk in een kanaaltje.

De Hells Angel die Hunter had doodgestoken werd later vrijgesproken in de rechtbank. De jury oordeelde dat hij uit wettige zelfverdediging had gehandeld, omdat Hunter eerst een revolver uit zijn jas had gehaald.

50 jaar later zegt Dixie Ward, de oudere zus van Meredith Hunter aan de Washington Post, dat ze spijt heeft dat ze haar hippe broer niet strenger had toegesproken. Ze had hem nochtans gewaarschuwd dat het voor een zwarte jongen niet veilig was om naar Altamont te gaan.

Journalist Greil Marcus, toen aan de slag bij het blad Rolling Stone, schreef later: "De moord op een jonge zwarte man in een blanke menigte, terwijl blanke mannen hun versie van zwarte muziek aan het spelen waren kun je niet wegwuiven als een akkefietje."

De Rolling Stones hebben nooit veel commentaar gegeven op het drama van Altamont. Gitarist Keith Richards zei onlangs wel aan The Washington Post: "Het was een nachtmerrie, niet enkel voor ons, maar voor iedereen." En op de vraag waarom het festival niet werd stopgezet na de moord antwoordt Richards: "Dan had het nog veel erger kunnen zijn."  

Lees verder onder de foto (slachtoffer Meredith Hunter in lichtgroen pak met bovenop Hells Angel Alan Passaro):

Dodelijke concerten

Er zouden nog doden vallen op festivals, door ongelukken, drugs, slechte organisatie, storm of terrorisme.

Mensen verstikten in de menigte, zoals in Cincinatti, tijdens een concert van The Who in 1979: 11 doden. In 2000 op het Roskilde-festival in Denemarken tijdens Pearl Jam: 9 doden. In 2010: 21 doden op de Love Parade in Duisburg in Duitsland. Vijf mensen lieten het leven tijdens de storm van Pukkelpop in 2011. 

Voorts vielen er in 2015 86 slachtoffers bij de aanslag op de Bataclan in Parijs, tijdens een concert van Eagles of Death Metal en 22 bij het optreden van Ariana Grande in Manchester in 2017. 

Een moord vlak naast het podium blijft een trieste primeur voor Altamont, het festival dat 50 jaar geleden een tijdperk afsloot.

AP1969

Meest gelezen