Video player inladen...

Ben Weyts (N-VA) over slechte resultaten Vlaams onderwijs: "We moeten spreken over collectieve verantwoordelijkheid"

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is de achteruitgang van het onderwijs een collectieve verantwoordelijkheid waartegen ook collectief actie moet worden ondernomen. Hij wijst erop dat er al sinds 2000 PISA-onderzoeken worden uitgevoerd en dat er bij elke peiling achteruitgang is vastgesteld. 

"Spijtig genoeg is het niet de eerste keer een sombere dag voor ons onderwijs", zegt Weyts in "Terzake". "We zijn sinds 2000 bezig met die PISA-onderzoeken. 16 keer is er gepeild en 16 keer waren de uitslagen negatief en gingen we achteruit. 16 keer hebben we ook mogen horen van sommigen dat het allemaal zo erg niet was en dat de methodiek van die PISA-onderzoeken ter discussie kan worden gesteld." De minister relativeert de resultaten "absoluut niet".

We mogen onszelf eens afvragen of we voor het geld dat we investeren in onderwijs niet meer kwaliteit mogen verwachten

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Weyts herhaalt dat taalkennis de basis is en dat het Lager Onderwijs moet focussen op leren lezen en schrijven, leren rekenen en leren leren. "Ik ben heel blij dat ik het warm water niet moet uitvinden en kan bouwen op dingen die eerder al zijn voorgesteld maar niet zijn uitgevoerd."

Weyts doet niet aan zwartepieten. "Ik lees op de sociale media dat men elkaar de schuld geeft. Laat ons het daarover vooral niet hebben. Daarom zeg ik dat ik denk dat we moeten spreken van een collectieve verantwoordelijkheid. Maar het belangrijkste is dat we collectief actie ondernemen. Ik schuif ook opnieuw aan tafel met de koepels."

Maar hij vindt wel dat er nu iets moet gaan  gebeuren en dat er "kordaat moet worden opgetreden". Hij ontkent dat er in Vlaanderen niet genoeg in onderwijs zou worden geïnvesteerd en zegt dat er per leerling meer wordt geïnvesteerd dan in IJsland. "Je zal zien dat wij verhoudingsgewijs heel veel investeren, en we mogen onszelf eens afvragen of we voor het geld dat we investeren niet meer kwaliteit mogen verwachten."