Nieuwe wet over "buitenlandse agenten" viseert bloggers en journalisten in Rusland 

In Rusland heeft president Vladimir Poetin nieuwe wetgeving ondertekend die het mogelijk maakt om personen als "buitenlandse agent" te laten registreren. De wet houdt in dat bloggers, journalisten, of gewone gebruikers van sociale media aan extra controles door de overheid kunnen worden onderworpen. De wet wordt gezien als een volgende stap om de vrijheid van meningsuiting in Rusland te beperken.

Personen zullen als buitenlandse agent gemarkeerd kunnen worden als ze informatie delen die komt van mediabedrijven die ook buitenlandse agenten zijn, en daar ook vanuit het buitenland voor betaald worden. Ook wie samenwerkt met mediabedrijven die gemarkeerd zijn als buitenlandse agenten kan zelf als buitenlandse agent beschouwd worden. De term stamt nog uit de Sovjet-Unie en heeft een negatieve bijklank.

De wet is een uitbreiding van de mediawet. Door die wet kunnen mediabedrijven al sinds 2017 het label van buitenlandse agent krijgen. Die maatregel was een reactie op de Amerikaanse beslissing om de Russische zender RT (Russia Today) het label van een buitenlandse agent te geven in de VS. Sinds 2012 is er nog een andere wet voor buitenlandse agenten van kracht in Rusland, maar die is enkel van toepassing op ngo's.

Exit vrije meningsuiting

De nieuwe wetgeving wordt gezien als een volgende stap om de vrijheid van meningsuiting in Rusland te beperken. Volgens juristen zullen niet enkel bloggers en journalisten geviseerd worden door de wet, maar ook "gewone" gebruikers van sociale media, zoals bijvoorbeeld mensen die buitenlandse producten verkopen of die appartementen verhuren aan buitenlanders, schrijft de Russische krant Kommersant

Buitenlandse agenten -volgens de nieuwe definitie- zullen hun berichten van een speciaal label moeten voorzien en kunnen ook extra gecontroleerd en doorgelicht worden door de overheid. De nieuwe wetgeving kan lukraak worden toegepast, waardoor de regering een extra tool in handen heeft om dissidenten van het regime de mond te snoeren.

Meest gelezen