Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Chili pakt uit met miljardenplan om straatprotesten halt toe te roepen

De Chileense regering trekt 5,5 miljard dollar uit om te proberen de sociale crisis die het land nu al meer dan een maand in zijn greep houdt, op te lossen. Sindsdien zijn er hevige straatprotesten, waarbij ook al mensen om het leven kwamen. 

Een belangrijk deel van het bedrag gaat naar steun aan kleine en middelgrote ondernemingen, met de bedoeling jobs te creëren en zo de hoge werkloosheid in Chili tegen te gaan. Ook bepaalde uitkeringen zullen omhoog gaan. Daarnaast gaat er ook een half miljard naar de wederopbouw en modernisering van het metronetwerk in hoofdstad Santiago. De metro liep heel wat schade op, toen het protest losbarstte.

Dat gebeurde iets meer dan een maand geleden, toen beslist werd de prijs van metrotickets fors op te trekken. Dat was de druppel die de emmer bij een belangrijk deel van de bevolking deed overlopen. Ze kaartten sindsdien de groeiende armoede en sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land aan.

De betogingen in de hoofdstad Santiago, maar ook in andere grote Chileense steden, liep al meermaals uit de hand. 23 mensen kwamen om het leven, vijf overlijdens zijn volgens officiële onderzoeken zeker toe te schrijven aan het hardhandige optreden van de politie en ordetroepen.

De betogers eisen ook een nieuwe grondwet voor Chili. De huidige dateert nog uit 1980, toen het land nog een dictatuur was onder de omstreden leider Augusto Pinochet. Het is voorlopig nog niet duidelijk of het investeringsplan en de toegevingen de hevige straatprotesten bij de bevolking ook effectief zullen doen stoppen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors

Meest gelezen