AFP or licensors

Europa vraagt Malta om onafhankelijk onderzoek naar moord op journaliste

Europees commissaris voor Waarden en Transparantie Vera Jourova waarschuwt Malta voor mogelijke politiek inmenging in het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Het onderzoek moet onafhankelijk worden gevoerd, zei ze in een telefoongesprek aan de Maltese minister van Justitie Owen Bonnici.

Jourova, die ook vicevoorzitter van de Europese Commissie is, "heeft haar bezorgdheid over de situatie in Malta uitgedrukt", en benadrukt dat het onderzoek "grondig moet worden gevoerd, zonder enige politieke inmenging", zei een woordvoerder vandaag.

Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders wees erop dat de Maltese justitie beroep kan doen op Europese onderzoeksinstanties. Zo werken de Maltezen reeds samen met Europol. "Het is belangrijk dat dit voortgezet kan worden en dat men tot resultaten komt in het kader van een volledig onafhankelijk onderzoek", zei hij na afloop van zijn eerste vergadering met de Europese Justitieministers.

Een eventuele procedure in het kader van artikel 7 van het Europese verdrag is momenteel niet aan de orde, zo verduidelijkte Reynders, maar hij stipte wel aan dat de Commissie in juni al aanbevelingen over de hervorming van de Maltese justitie had overgemaakt aan Valletta. In februari evalueert de Belgische eurocommissaris wat de Maltese regering met die aanbevelingen heeft gedaan.

Morgen staat de situatie op Malta ook op de agenda van de eerste vergadering van de nieuwe Europese Commissie. Daarbij zal volgens Reynders ook gekeken worden naar de stappen die Malta heeft gezet in de strijd tegen het witwassen van geld, en meer bepaald op het vlak van de uitreiking van gouden paspoorten en visa.

Corruptie

De moord op Caruana Galizia heeft de schijnwerpers gericht op Malta en de verhalen van corruptie van toppolitici en zakenlui op het eiland. De familie van de vermoorde journaliste beschuldigt de ontslagnemende premier van Malta Joseph Muscat ervan tussen te zijn gekomen in het onderzoek naar haar dood, om zijn voormalige kabinetschef te beschermen.

Caruana Galizia voerde onderzoek naar de kabinetschef, Keith Schembri, en voormalig minister van Toerisme Konrad Mizzi. De twee zouden smeergeld hebben aangenomen van Yorgen Fenech, de steenrijke zakenman die zaterdag officieel is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op de 53-jarige journaliste.

Een delegatie van Europarlementsleden is momenteel ook op tweedaagse missie in Malta om de werking van het Maltese gerecht in kaart te brengen en de beschuldigingen van corruptie op de hoogste niveaus na te gaan.

Meest gelezen