Video player inladen...

Democratische presidentskandidaat Kamala Harris stapt uit de race om het Witte Huis

In de VS is senator Kamala Harris niet langer kandidaat voor de Democratische nominatie voor het Witte Huis. Dat meldt ze op Twitter. De 55-jarige Harris zegt dat ze met grote spijt, maar ook met grote dankbaarheid, haar campagne stopzet.

Harris zetelt voor Californië in de Amerikaanse senaat. Haar campagne om de democratische nominatie te winnen, ging goed van start na een sterke prestatie in een debat in juni. In de opinie polls haalde ze toen meer dan tien procent, maar de laatste maanden deed ze het minder goed in de peilingen. Ze slaagde er niet in om voldoende steun te krijgen in een aantal belangrijke staten en ze kon niet genoeg fondsen ophalen. Daardoor moest ze zelfs een aantal medewerkers ontslaan. 

Harris belooft wel verder strijd te voeren voor de kernboodschap uit haar campagne: Rechtvaardigheid voor de mensen, voor alle mensen. "Ik geloof dat onze campagne getoond heeft dat er voor ieder kind, ongeacht de kleur of het geslacht, geen limieten zijn om een positie van macht in ons land te bereiken en te behouden", schrijft ze in haar afscheidsbrief.

Harris had de ambitie om de eerste vrouwelijke zwarte president van Amerika te worden. Ze positioneerde zich als een centrumkandidaat die de jonge en diverse partijleden kon enthousiasmeren, maar tegelijk ook gematigde kiezers kon aanspreken. Critici zeggen dat haar dalende populariteit te wijten is aan een gebrek aan duidelijke beleidsplannen en de terugslag van een aanval op de andere gematigde kandidaat Joe Biden. 

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen