Lil Bub in de armen van haar baasje, op CatCon 2017
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Lil Bub (8) , een van de eerste en meest populaire "kat-sensaties" op internet, is overleden

Lil Bub, een van de meest beroemde katten op internet, is overleden, ze is 8 jaar geworden. Op Facebook en Instagram had ze in totaal meer dan 5 miljoen volgers. In haar korte leventje deed Lil Bub meer dan enkel geliefd zijn op internet: ze zamelde dankzij haar populariteit 700.000 dollar (631.000 euro) in voor katten in nood.  

Er zijn dezer dagen heel wat opvallende katten met een eigen profiel op sociale media, de ene al wat populairder dan de andere, maar Lil Bub was een van de eerste online "kat-sensaties". Eigenaar Mike Bridavsky adopteerde haar in 2011. Ze was het zwakste kitten van een nestje dat een vriend van hem gevonden had in een schuur.

Lil Bub leed aan een ernstige vorm van dwerggroei, waardoor ze nooit groter dan een kitten zou worden. Ze had een extra teentje aan elke poot, een onderontwikkelde kaak en geen tanden, waardoor haar tongetje altijd naar buiten hing. Ze had ook osteopetrose, een uiterst zeldzame ziekte waarbij botten te hard en te dik zijn en er onvoldoende beenmerg is, wat haar vatbaar maakte voor bloedarmoede en infecties.

(tekst gaat voort onder de foto)

Instagram/iamlilbub

Nadat hij Lil Bub geadopteerd had, maakte Bridavsky een Tumblr-blog voor zijn nieuwe huisdier. Binnen de kortste keren gingen foto's van haar viraal. Het een leidde tot het ander en in 2012 werd ze een hoofdpunt op de sociale nieuws- en entertainmentwebsite Reddit. Kranten en televisiezenders sprongen erop, en de rest is geschiedenis.

Lil Bub werd een "kat-sensatie" op het internet, nog voor dat fenomeen volledig doorbrak. Met een eigen website, accounts op Facebook (3 miljoen volgers), Instagram (2,4 miljoen volgers), Twitter (833.800 volgers) en een eigen YouTube-kanaal (342.000 volgers). Het onderstaande filmpje toont het feestje voor haar 8e verjaardag, een drietal maanden geleden.

(tekst gaat voort onder het filmpje)

Het goede doel

Maar Lil Bub deed tijdens haar korte leven meer dan alleen populair zijn op internet. Ze dook op als auteur en acteur en was ook "gastvrouw" van programma's op documentairezender Animal Planet. En uiteraard was er ook merchandising te koop, allerlei spulletjes met de beeltenis van Lil Bub.

Dat alles leverde de kat een aardig zakcentje op. Centjes die haar baasje schonk aan het goede doel: organisaties die zich inzetten voor katten die net als zij speciale hulp nodig hebben. In totaal zamelde Lil Bub zo 700.000 dollar (ongeveer 631.000 euro) in.

"Liefste Bub, bezoek ons in onze dromen"

Lil Bub is zondagmorgen onverwachts overleden in haar slaap. Haar baasje maakte het nieuws gisteren bekend en postte de eerste foto van hem en Lil Bub samen, en hun laatste. "Liefste Bub, ik zal nooit je vrijgevigheid vergeten, je onuitputtelijke liefde, je stille gave om zoveel magie en vreugde in de wereld te brengen. Ik ben voor altijd vereerd en onder de indruk dat je mij koos als jouw verzorger. Bezoek ons alsjeblieft allemaal in onze dromen", schreef Bridavsky. Tienduizenden mensen hebben al hun rouw betuigd.

Lil Bubs overlijden komt amper zeven maanden na dat van Grumpy Cat, een andere kattenlegende op het internet.