Vreugdevuur vorig jaar op het strand van Den Haag-Duindorp
ISOPIX

Rellen in Den Haag door afgelast vreugdevuur, politie voert onderzoek naar relschoppers

In Den Haag was het vannacht voor de derde nacht op rij zeer onrustig in de wijk Duindorp. Zo'n 50 jongeren in het zwart gekleed hebben brandgesticht in containers en lege panden, straten geblokkeerd en zwaar vuurwerk afgestoken. De politie is vanmiddag binnengevallen in enkele huizen in het kader van het onderzoek naar de rellen. De onrust heeft te maken met de afschaffing van het vreugdevuur in de wijk, dat traditioneel op de stranden wordt aangestoken tijdens de jaarwisseling. Ook in buurwijk Scheveningen zal dit jaar geen vreugdevuur georganiseerd worden, maakte de gemeente Den Haag vandaag bekend.

De voorbije nachten verliepen erg rumoerig in het kleine Duindorp, een Haagse wijk verscholen achter de duinen en de haven van Scheveningen. Verschillende containers worden in brand gestoken, een leegstaande kerk is doelwit, stenen worden uit het trottoir gehaald en met hekken worden straten afgesloten voor de ordediensten.

"Er was vooral een heleboel rook en veel vuurwerk. Bijna alle prullenbakken waren in brand gestoken", zei Frank van Deutekom, verslaggever bij Omroep West, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1. De afgelopen dagen zijn brandweer en politie ook al verschillende keren bekogeld.

Het gaat vooral om jonge mensen, in het zwart gekleed. Vannacht zijn er dertien opgepakt, gisteren ook al tientallen, onder wie een kind van 9 met een molotovcocktail. Vanmiddag viel de politie ook binnen in een aantal woningen, in het onderzoek naar de rellen. Over hoeveel huizen het gaat, is niet duidelijk.

Waarom is er zo veel onrust?

Aanleiding voor de onrusten is het schrappen van het vreugdevuur tijdens de overgang van oud naar nieuw in de wijk. Op de stranden van Den Haag is het vreugdevuur een traditie, zowel in Scheveningen als in Duindorp. Maar vorig jaar liep het in Scheveningen verkeerd, toen de wind in de brandstapel vloog. Er ontstond een vonkenregen, met veel schade tot gevolg. Achteraf bleek dat de toren veel hoger was dan toegelaten.

Als gevolg daarvan zijn de voorschriften veel strenger geworden. Zo streng, dat de organisatie in Duindorp het niet redt en er dit jaar geen vreugdevuur komt. Intussen is bekend dat er ook de buurwijk Scheveningen geen vergunning krijgt om een vreugdevuur te organiseren.

Voor de jongeren in Duindorp is het vreugdevuur erg belangrijk. Ze voelen zich slachtoffer van wat er vorig jaar in Scheveningen verkeerd liep. Oudere mensen in de wijk, keuren de rellen af, al hebben ze wel begrip: "er is hier niets voor hen. Alles is altijd voor de binnenstad". 

Verwacht wordt dat de onrust nog tot nieuwjaar zal aanhouden.

Meest gelezen