Opnieuw vakbondsacties bij bierbrouwer AB Inbev

In Leuven, Hoegaarden en Jupille blokkeren vakbondsleden de poorten van de brouwerijen van AB Inbev. Twee weken geleden was er al een 24-urenstaking bij de brouwer, en volgens de bonden is er intussen geen vooruitgang geboekt.

De vakbonden maken zich vooral zorgen over de werkzekerheid bij AB Inbev: "Het grootste probleem zit bij de bedienden", zegt Kris Vanautgaerden van de christelijke vakbond ACV. "De directie wil daar de mogelijkheid open houden om op een verdoken manier te herstructureren. We hebben dat in maart al gemerkt, toen men een afdeling wou sluiten. We hebben dat kunnen verhinderen, maar toen is men begonnen om werknemers individueel te ontslaan. Zo hebben ze geen collectief ontslag moeten doen."

Daarnaast lopen er volgens de vakbonden ook administratief dingen fout, onder meer bij het uitbetalen van de lonen en de RSZ-aangifte. "We hebben vorige vrijdag met de directie onderhandeld, en gisteren opnieuw. Maar we zijn er weer niet in geslaagd om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Daarom zijn er nieuwe acties."

Vrachtwagens kunnen de vestigingen in Leuven, Hoegaarden en Jupille nu niet in- of uitrijden. In de brouwerijen wordt wel nog gewerkt. Het is onduidelijk hoelang de actie nog zal duren. Normaal gezien zouden vakbonden en directie vanmiddag opnieuw aan tafel gaan zitten, maar die gesprekken zijn niet doorgegaan. De directie wil eerst dat de blokkades opgeheven worden, maar volgens de vakbonden zullen die nog zeker tot morgenvroeg duren. 

Lees verder onder de foto

Een vrachtwagen probeert toch de brouwerij in Leuven binnen te rijden, maar wordt weggestuurd

De directie van AB Inbev betreurt de nieuwe acties. Volgens de directie bestaat er bij het bedrijf al een uitzonderlijke regeling, waarbij arbeiders na hun ontslag 3 jaarsalarissen krijgen bovenop de wettelijk verplichte vergoedingen. De brouwer heeft de voorbije jaren ook 590 miljoen euro geïnvesteerd, en 621 banen gecreëerd. De directie benadrukt dat onderhandelingen alleen rond de tafel kunnen gebeuren, en niet via acties.