Videospeler inladen...

Granaatexplosie in Antwerpen, deze keer in Wommelgem: vermoedelijk link met aanslag in Deurne

In Wommelgem, ten oosten van Antwerpen, is rond vijf uur vannacht een luide knal gehoord. Volgens het parket gaat het om een granaat die ontplofte. Ondertussen werd een gerechtelijk onderzoek geopend. De aanslag zou vermoedelijk gelinkt zijn aan de eerdere aanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne vorige week.

In de Melkerijstraat in Wommelgem is afgelopen nacht een granaataanslag gepleegd  aan een appartementsgebouw. Niemand raakte gewond, maar de schade aan de voordeur, aan de gevel en aan enkele voertuigen is aanzienlijk. Het Antwerps parket heeft intussen een onderzoeksrechter gevorderd die deze ochtend ook ter plaatse kwam. 

Het parket laat weten dat de aanslag van deze nacht vermoedelijk gelinkt kan worden aan een eerdere aanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne eind vorige week. De verschillende incidenten zouden ook gelinkt zijn aan het drugsmilieu. 

(Lees verder onder de foto.)

De voorbije drie jaar zijn er al meer dan 70 incidenten geweest in en rond Antwerpen, die vermoedelijk te maken hebben met geweld in het drugsmilieu. Het gaat dan niet alleen om explosies, maar ook om schietpartijen en brandstichtingen. De laatste dagen lijkt er een nieuwe opflakkering te zijn, met twee schietpartijen in Wilrijk en Ekeren, en een niet-ontplofte granaat in Merksem. Of ze allemaal aan drugsgeweld gelinkt kunnen worden, wordt nog onderzocht.

Ik hou mijn hart vast dat er geen bendelid omkomt, want dan vrees ik dat het geweld écht uit de hand zal lopen

Advocaat Kris Luyckx

Volgens advocaat Kris Luyckx, die geregeld drugscriminelen verdedigt, is er een evolutie merkbaar. "15 jaar geleden gebeurde dat geweld toch meer in het verborgene.", zegt Luyckx. "Maar nu zijn er meer en meer bendes die drugs uit de containers in de haven gaan halen. Dat zorgt ervoor dat er meer concurrentie is op die markt. Vroeger waren er enkele spelers, die zich meer op de achtergrond hielden. Maar nu zijn er veel kleinere bendes, die elkaar voor de voeten lopen." Volgens Luyckx gaat het geweld er nu ook nog 'braafjes' aan toe. "Het is 'waiting for an accident to happen'. Ik hou mijn hart vast. Als er een bendelid zou sterven, dan hoop ik dat het geweld niet nog meer zal toenemen."

"War on drugs werkt niet"

Luyckx haalde in De Ochtend op Radio 1 ook zwaar uit naar de war on drugs. "Dat recept dat we nu al meer dan 40 jaar toepassen leidt alleen maar tot situaties zoals we de voorbije jaren en weken hebben gezien. Dus misschien moeten er eens moedige mensen zeggen dat we op een andere manier naar de drugsproblematiek moeten kijken: we halen het uit het strafrecht en plaatsen het in de gezondheidszorg." 

Misschien moeten er eens moedige mensen zeggen dat we op een andere manier naar de drugsproblematiek moeten kijken.

Strafpleiter Kris Luyckx

"Men kan de war on drugs nog verscherpen en dan kan men op elke hoek van de straat een camera plaatsen, men kan nog drie keer meer politiemensen aanwerven en zorgen dat er voor elke deur een politieman staat. Maar is het dat dat we willen? Men zal toch eens een keuze moeten maken, want de resultaten van het recept dat we nu toepassen werkt niet. Enkel mensen die volharden in boosheid willen dit niet zien."

Herbeluister hier het gesprek met Kris Luyckx in De Ochtend op Radio 1

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen