AFP or licensors

Tien procent van nationale parken in New South Wales in Australië vernield door bosbranden

In New South Wales, in Australië, is 10 procent van de nationale parken vernield door de bosbranden van de voorbije maanden. Het gaat om 800.000 hectare bos sinds 1 juli. Het zijn de ergste bosbranden de voorbije 15 jaar. In 2003 was het nog erger. Een groot deel van de bosbranden is aangestoken. 

In de Australische deelstaat New South Wales is meer dan 10 procent van de oppervlakte van de nationale parken in vlammen opgegaan als gevolg van de hevige bosbranden van dit seizoen. Alleen al in het Blue Mountains Nationaal Park, dat tot het werelderfgoed van Unesco behoort en in de buurt van Sydney ligt, gaat het om 20 procent van het natuurgebied, meldt de Guardian Australia op basis van cijfers van de overheid.

Ook in de Gondwanaregenwouden - met 50 afzonderlijke reservaten die samen 3.665 vierkante kilometer beslaan het grootste areaal aan subtropische regenwouden ter wereld - is de schade enorm, verklaart ecoloog en voorzitter van de raad voor natuurbehoud van New South Wales, Chris Gambian. Hij heeft het over een "uitzonderlijke crisis" en een "wereldwijde tragedie".

Alles samen werd sinds 1 juli tot nu 800.000 hectare bush in de as gelegd in de nationale parken van de staat, aldus Gambian. Dat is tien keer zoveel als in het volledige bosbrandenseizoen van vorig jaar.

Over de hele staat, dus ook buiten het gebied van de nationale parken, is zo'n 1,9 miljoen hectare aan land opgebrand. Zes personen lieten het leven en 673 huizen gingen verloren. Dinsdagochtend telden de autoriteiten in New South Wales nog zo'n 118 bosbranden, waarvan 48 nog niet onder controle zijn. Daarmee is het huidige bosbrandenseizoen het ergste sinds 2002-2003. Toen werd meer dan een miljoen hectare land in de parken en reservaten getroffen.

Dikke rook in Sydney

De specifieke omgevingsfactoren maken het in combinatie met de hevige wind en de uitzonderlijk lage vochtigheidsgraad voor de brandweer erg moeilijk en gevaarlijk, legt een woordvoerster van het regionale departement ruimtelijke ordening en milieu uit. "Velen hebben al gezegd dat de situatie dit jaar van een ongekende omvang is, en onze ervaring tot hiertoe lijkt hen daarin gelijk te geven", aldus de woordvoerster.

Door de bosbranden hangt ook een dikke rook in Sydney. Welke impact deze wekenlange blootstelling aan de rooklucht op middellange tot lange termijn heeft op de gezondheid is niet duidelijk, benadrukken de autoriteiten. Daarover zijn er nog te weinig studies uitgevoerd. Inwoners krijgen de raad om buitenactiviteiten tot een minimum te beperken, ruimtes met airconditioning op te zoeken en een mondmasker te dragen, iets wat steeds meer mensen intussen lijken te doen.

Voor de bosbranden zijn al verschillende mensen opgepakt. Vorige week nog werd een brandweerman gearresteerd die eerst branden aanstak om ze vervolgens te gaan blussen.

Meest gelezen