Ondervoed kind in Jemen
AFP or licensors

Bijna 60 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig: Unicef lanceert grootste oproep ooit

De Kinderorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef, lanceert haar grootste humanitaire oproep ooit. Bijna 60 miljoen kinderen wereldwijd hebben volgend jaar noodhulp nodig, kostprijs bijna 4 miljard euro. Unicef België rekent alvast op hulp van het grote publiek. 

Miljoenen kinderen in landen die getroffen zijn door conflicten en rampen hebben geen toegang tot zuiver water, voeding, onderwijs en gezondheidszorg.

Hierdoor komen hun veiligheid en toekomst in gevaar. In het rapport Humanitarian Action for Children 2020, lanceert het VN-Kinderfonds een oproep ter ondersteuning.

4,2 miljard dollar is er nodig, dat is het grootste bedrag ooit. Met dat geld wil de VN-organisatie volgend jaar 59 miljoen kinderen bereiken in 64 landen.

Sinds we de cijfers bijhouden hebben nooit zoveel kinderen hulp nodig gehad 

Henrietta Fore, UNICEF-directeur
Henrietta Fore, UNICEF
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Eén op de vier kinderen woont in een land dat getroffen is door conflicten en rampen. Nooit eerder sinds we de cijfers bijhouden hadden zoveel kinderen hulp nodig", zegt Henrietta Fore, directeur bij Unicef.

Conflicten en oorlogen blijven de voornaamste oorzaak van crisissituaties. Dan hebben we het over Syrië natuurlijk, maar ook over Jemen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn nog eens miljoenen kinderen getroffen door honger en ziekten, die vaak een verband houden met droogte en overstromingen, extreme weersomstandigheden en klimaatverandering. 

Rugzakactie in New York, symbool voor de kinderslachtoffers bij crisissen wereldwijd
Copyright The Associated Press 2019

Als Unicef daar iets aan wil doen, gaat er uiteraard veel aandacht naar zuiver drinkwater en het bestrijden van ondervoeding. "Maar", zegt Philippe Henon van Unicef België. "We zetten ook in op onderwijs. Want ook in noodsituaties hebben kinderen recht op school. We zetten dus schooltenten op en leveren onderwijsmateriaal."

36 euro voor een mensenleven 

Philippe Henon, Unicef België

Ondervoeding bestrijdt Unicef in noodsituaties met Plumpy'nut, zakjes pindapasta met een hoge voedingswaarde, die ook veel vitamines en mineralen bevatten. "Daar hebben we al heel veel kinderen mee gered. Neem Zuid-Soedan waar kinderen door de droogte vaak niets te eten hebben. Vijf weken lang drie zakjes per dag en het kind is gered van ondervoeding. Kostprijs 36 euro", zegt Philippe Henon. 

"Ook vaccinatie is heel belangrijk, een inenting tegen mazelen bijvoorbeeld, belangrijk bij het uitbreken van een crisissituatie. Of een polio-vaccin dat je gewoon via de mond kan innemen. En dan is er nog zuiver water, we delen emmers uit maar ook tabletten die een potje vervuild water op een paar seconden tijd weer drinkbaar maken", zegt Unicef België. 

De eerste keer in vele jaren dat we zo'n grote oproep lanceren  

Philippe Henon, Unicef België
Zakjes Plumpy'nut met hoge voedingswaarde

Maar daarvoor is dus geld nodig, veel geld. "Voor 2019 hebben we maar 57 procent kunnen inzamelen van wat nodig is." Deze keer hopen we dus dat het beter gaat. Het is de eerste keer dat we zo'n grote oproep lanceren, we rekenen dus op het publiek. Wie geld wil storten, kan alle informatie vinden op www.unicef.be

De 5 grootste probleemgebieden op een rij:

  • De Syrische vluchtelingen in Egypte, Jordanië, Libanon, Irak en Turkije (864 miljoen dollar nodig)
  • Jemen (535 miljoen dollar)
  • Syrië (295 miljoen dollar)
  • Democratische Republiek Congo (263 miljoen dollar)
  • Zuid-Soedan (180 miljoen dollar)

Bekijk het interview met de woordvoerder van Unicef België Philippe Henon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen