Video player inladen...

Verjaardagsbijeenkomst NAVO in Londen overschaduwd door geruzie

De viering van de 70e verjaardag van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in de Britse hoofdstad Londen is gestart onder een slecht gesternte. Naast de sowieso al gespannen relatie met lidstaat Turkije is het ook tot een verbale confrontatie gekomen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron.

Vorige maand had Macron de NAVO "hersendood" genoemd omdat de organisatie de samenwerking tussen de verschillende lidstaten niet genoeg zou coördineren. Die uitspraak is Trump in het verkeerde keelgat geschoten. "Zijn uitspraken waren zeer beledigend en gevaarlijk", zei hij in Londen op een gezamenlijke persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Zijn uitspraken waren zeer beledigend en gevaarlijk

VS-president Donald Trump

Later volgde een gezamenlijke persconferentie van Trump en Macron, en ook daar hing veel spanning in de lucht. "Wil je een paar aardige IS-strijders? Ik zou ze je kunnen geven", zei Trump aan Macron na een vraag van een journalist over IS-strijders.

"Het is waar dat er IS-strijders uit Europa komen, maar dit is maar een klein deel van het totale probleem", antwoordde een duidelijk geïrriteerde Macron. Hij voegde eraan toe dat de strijd tegen IS dé prioriteit moet blijven. “Dit is waarom hij een geweldige politicus is, want dat was een van de grootste non-antwoorden die ik ooit heb gehoord, en dat is oké", kaatste Trump de bal terug.

Trump heeft ook nog eens uitgehaald naar die NAVO-lidstaten die minder dan 2 procent van hun BBP aan defensie spenderen. "Misschien zal ik met hen afrekenen via een handelsovereenkomst", aldus de Amerikaanse president.

Trump heeft een enorm onwelkome en duidelijke boodschap van ons nodig, dat onze NHS niet te koop is

Actiegroep Stop Trump Coalitie

Vanavond zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen door koningin Elizabeth ontvangen op Buckingham Palace. Voor de poorten van het paleis stonden enkele honderden betogers die vooral protesteerden tegen Trump. Die vrezen onder meer dat de Britse National Health Service (NHS), de openbare gezondheidszorg, zal worden geprivatiseerd naar Amerikaans model.

"Trump heeft een enorm onwelkome en duidelijke boodschap van ons nodig, dat onze NHS niet te koop is", aldus actiegroep Stop Trump Coalitie. In de marge van de NAVO-bijeenkomst heeft die al gereageerd en gezegd dat hij "niets te maken" wil hebben met de NHS.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal": 

Video player inladen...