Videospeler inladen...

Vlaamse zorg- en welzijnssector voert actie tegen besparingen

Vanmiddag hebben zo'n 2.000 mensen uit de zorg- en de welzijnssector aan het Vlaams parlement geprotesteerd tegen de geplande besparingen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil extra investeren in opvangplaatsen, maar wil daarvoor middelen weghalen bij de jeugdzorg, de woonzorgcentra en de thuiszorg voor gehandicapten.

De betogers hadden protestborden bij met slogans als "Welzijn in gevaar, voor Beke geen bezwaar", en "Mag het een Beke meer welzijn?".

De werkingsmiddelen van de zorg- en welzijnssector zullen de komende legislatuur niet geïndexeerd worden, net als de voorbije 10 jaar. Bovendien moeten sommige sectoren, zoals de kinderopvang, ook inleveren op hun werkingsmiddelen.

Het Vlaams Welzijnsverbond, de grootste werkgeversorganisatie in de jeugdhulp en gezinsondersteuning, de ondersteuning van mensen met een handicap en de kinderopvang, vindt het vooral storend dat de besparingen worden voorgesteld als besparingen in structuren. "Dat klopt niet. Ze zullen wel degelijk gevolgen hebben voor kwetsbare mensen", zegt Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond.

Hij waarschuwt dat de dienstverlening onder druk komt omdat de welzijnsorganisaties het met een pak minder middelen moeten doen. Volgens hem zou het beter zijn om de inkomstenzijde te bekijken: "Waarom de premie voor de Vlaamse sociale bescherming van 50 euro niet verhogen voor de meer bemiddelden?

Mark Selleslach van ACV Puls betreurt dat de besparingen zonder enig overleg met de sector worden doorgevoerd. Volgens hem zal de thuiszorg de helft minder kunnen groeien en wordt het motto in de meeste andere sectoren "wachten, wachten, wachten". 

Meest gelezen