Noah Berger

Voorbije 10 jaar waren wereldwijd de warmste ooit gemeten, ook 2019 in top 3 van warmste jaren ooit

2019 wordt naar alle waarschijnlijkheid het tweede of derde warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1850. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag bekendgemaakt op de klimaatconferentie in Madrid. Gemiddeld was het dit jaar 1,1 graad warmer dan in de periode van 1850 tot 1900. Dat maakt de voorbije 10 jaar het warmste decennium ooit gemeten. 

De zomer van 2019 was met drie hittegolven uitzonderlijk heet. Op 25 juli werd het Belgische hitterecord verpulverd. In Ukkel, het referentiepunt van de meetstations, werd het toen 39,7 graden Celsius. Dat is maar liefst 3,1 graden meer dan het vorige record van 27 juni 1947. Ook in heel wat andere landen werden er deze zomer warmterecords gebroken.

Op de hele planeet was het dit jaar, volgens de voorlopige resultaten van januari tot oktober, gemiddeld 1,1 graad warmer dan in de periode van 1850 tot 1900 (deze tijdspanne wordt door de WMO gebruikt als referentiepunt om veranderingen aan af te toetsen, red.). Dat blijkt uit het voorlopige rapport dat de WMO vandaag heeft voorgesteld op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid.

Daarmee wordt 2019 naar alle waarschijnlijk het tweede of derde warmste jaar ooit gemeten. Ook in 2018, 2017 en 2015 behoren tot de warmste jaren, met 2016 als absolute recordjaar.

(lees verder onder de grafiek)

"Als we nu niet snel maatregelen nemen om de klimaatopwarming af te remmen, gaan we naar een temperatuurstijging van meer dan 3 graden tegen het einde van de eeuw. Dat zal een nooit geziene impact hebben op het welzijn van de mens", zei secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO. "We worden nu al regelmatig geconfronteerd met hittegolven en overstromingen die normaal maar eens per honder jaar voorkomen."

(lees verder onder de afbeelding)

In het rapport waarschuwt de WMO ook voor andere effecten van de klimaatopwarming. Zo zou de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer dit jaar opnieuw gestegen zijn. Vorig jaar werd ook al een recordhoeveelheid CO2 in de atmosfeer gemeten.

In 2019 waren er gemiddeld ook meer bosbranden en tropische stormen, schrijft de WMO in haar rapport. Ook het zeeniveau was nooit hoger (sinds de start van de precieze metingen in 1993) en het zeewater is 26 procent zuurder geworden.

Het volledige rapport "State of the Global Climate 2019" van de WMO kunt u hier nalezen. Het gaat om een voorlopige versie. Het definitieve rapport wordt elk jaar in maart gepubliceerd.

Meest gelezen