ISOPIX

Hoe je door vernieuwing in de politiek jongeren weer kunt boeien

Scholier Joris Nitelet (17) vindt het niet verwonderlijk dat jongeren zich afkeren van de partijpolitiek. Hij vindt dat de politiek in haar geheel moet vernieuwen. Partijen als Vlaams Belang en PTB hebben begrepen hoe ze de kiezer op een andere manier kunnen verleiden om op hen te stemmen. Het is dus de taak van alle politici (en vooral die van de traditionele partijen) om werk te maken van politieke vernieuwing. Hopelijk kunnen we dan zeggen dat jongeren meer dan ooit geïnteresseerd zijn in politiek.

‘Jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in politiek’, dit is toch wat er vaak gezegd wordt door heel wat volwassenen. Eén reden die vaak wordt aangehaald, is dat er heel veel oude knarren in de parlementen zitten zoals – met alle respect – Jan Jambon, Jean-Marie Dedecker, Elio Di Rupo en nog zoveel anderen. Het klopt dus wel dat er vaak wat oudere politici in de politiek zitten, maar is dat nu de enige reden voor die apathie voor politiek? Ik betwijfel het.   

Jongeren haken gedesillusioneerd af

Het grote probleem ligt net in de stijl van de partijen. Veel jongeren hebben geen voeling met de traditionele partijen (Open VLD, CD&V en SP.A). Partijen zoals CD&V en SP.A zijn niet echt populair bij jongeren. Het was dan ook niet zo verbazingwekkend dat jongeren zich aansloten bij extreemrechtse groepen zoals Schild & Vrienden. Maar ook zie je bij jongeren veel stemmen opgaan die fan zijn van Groen (en PVDA). Door de wollige en slabakkende traditionele partijen zijn jongeren juist meer verdeeld. Zo zie je toch wel een spreidstand tussen jongeren: zij die stemmen voor Vlaams Belang of N-VA en zij die stemmen voor Groen (of PVDA).

Door de wollige en slabakkende traditionele partijen zijn jongeren juist meer verdeeld

Het is dus niet verwonderlijk dat jongeren zich afkeren van actieve partijpolitiek. Als je de media mag geloven, is politiek openlijk ruziemaken, sjoemelen en felle tweets versturen. Als je je dan eens wilt engageren voor iets en je zet dit op Facebook of Twitter, word je onmiddellijk afgemaakt door een leger van trollen. Jongeren haken dus vaak gedesillusioneerd af.

Maar toch ben ik ervan overtuigd dat jongeren wel degelijk een maatschappelijke interesse hebben. Daarom ben ik sinds kort lid van het Vlaams Jeugd Parlement. Dit is een jaarlijkse simulatie in het Vlaams Parlement voor en door jongeren. In deze simulatie maak je zowel vrienden van rechtse kant als van linkse kant: dit is echt een voorbeeld voor partij-overstijgende politiek. Ik geloof dus wel degelijk dat het mogelijk is om aan een andere soort politiek te doen.

Nood aan politieke vernieuwing

Mijn geloof en vertrouwen wordt steeds gesterkt door de vele nieuwsberichten waarin jonge politici fractievoorzitter, kandidaat-voorzitter of voorzitter worden. Het begon bij Conner Rousseau (27) die begin november voorzitter werd van SP.A. Conner Rousseau is het voorbeeld voor een totaal andere stijl om aan politiek te doen. Een bijnaam als de ‘Stevaert van Instagram’ is dan ook niet geheel ongepast. Bij MR werd vrijdag de 33-jarige Georges-Louis Bouchez voorzitter, ook hij zorgt toch wel voor een meer jonge en flamboyante stijl. 

We moeten kiezen voor een politiek waarbij zowel jong en oud zich goed in voelen

Bij CD&V is er nu een strijd tussen Joachim Coens (53) en Sammy Mahdi (31). Met alle respect voor Coens, maar als je als partij nu kiest voor meer van hetzelfde, dan kun je de uitnodigingen voor de begrafenis van CD&V in 2024 al gaan bestellen. Daarom denk ik dat de CD&V de weg moet volgen van SP.A en MR: kiezen voor verjonging.

Uiteraard speelt niet enkel de jeugdigheid mee, maar ook de sterke communicatieve stijl van Sammy Mahdi. Laatst won Sammy Mahdi nog een schooldebat met 36%. Niet zo speciaal zou je denken, maar als je kijkt naar zijn beginscore (12%), dan zie je toch wel dat hij door te debatteren echt wel een groot publiek voor zich kan winnen. Niet alleen jongeren, maar anciens zoals Wivina Demeester en Inge Vervotte spreken zich uit ten voordele van Sammy Mahdi. Als CD&V voluit voor Coens gaat, dan kies je in plaats van voor De Weg Vooruit voor De Weg Achteruit.

Voor mijn onderzoeksopdracht van geschiedenis onderzoek ik de toekomst van de traditionele partijen en wat mij opvalt is toch wel de stevige vernieuwing die deze partijen proberen te introduceren. Ik denk dat dit de weg is die we moeten bewandelen, we moeten kiezen voor een politiek waar jong en oud zich goed in voelen. Zoals Conner Rousseau het zou zeggen: we moeten juist meer matekes zijn.

Partijen als Vlaams Belang en PTB hebben begrepen hoe ze de kiezer op een andere manier kunnen verleiden om op hen te stemmen

Maar of gewoonweg verjonging de politiek zal redden, betwijfel ik. Als je kijkt naar de ellenlange regerings­onderhandelingen is het geen mooi zicht voor de politiek. Maar kunnen we stoppen met doen alsof de partijprogramma’s van Open VLD en Ecolo zo ver uit elkaar liggen, dat zelfs de spreidstand van Kim Clijsters niet groot genoeg is. Natuurlijk is het niet gemakkelijk, maar soms moet je kijken naar de dingen die je samen overeen kunt komen. Een parlement is een georganiseerd meningsverschil, maar op het einde van dag moet je met een compromis kunnen komen.

De politiek in haar geheel moet vernieuwen, we moeten afstappen van de huidig heersende particratie, achterkamertjespolitiek en de wollige manier van communiceren. Partijen als Vlaams Belang en PTB hebben begrepen hoe ze de kiezer op een andere manier kunnen verleiden om op hen te stemmen. Het is dus de taak van alle politici (en vooral die van de traditionele partijen) om werk te maken van politieke vernieuwing. Hopelijk kunnen we dan zeggen dat jongeren meer dan ooit geïnteresseerd zijn in politiek. Ik zou zeggen, ga ervoor!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen