Videospeler inladen...

Informateur Paul Magnette (PS) roept paars-groene partijen samen om te praten over begroting

Informateur Paul Magnette (PS) heeft de paars-groene partijen samengeroepen om te praten over het budgettaire luik van zijn nota's. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan onze redactie. 

Afgelopen weekend raakte bekend dat Paul Magnette (PS) in alle discretie had samengezeten met de paars-groene partijen (PS, SP.A, Open VLD, MR, Ecolo en Groen). Zowel CD&V als N-VA hadden geen uitnodiging gekregen. De bedoeling? De nota van informateur Magnette bespreken.

Nu zijn de zes partijen opnieuw samengeroepen door Magnette, deze keer om te praten over het budgettaire luik. Er is nu al een gat in de begroting van 11 miljard en de kritiek luidt dat de maatregelen die Magnette in zijn nota voorstelt nog eens 8 miljard zullen kosten. Per partij zijn er verschillende cijfers gegeven. Vanavond zou er vooral afgetast worden, echte knopen zouden er vanavond niet doorgehakt worden.

"Magnette heeft 5 scenario's op tafel gelegd", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Volgens het strengste voorstel moet er een evenwicht zijn op het einde van de regeerperiode, volgens het minst strakke voorstel wordt er niets extra bespaard. Ook zouden in alle scenario's de klimaatuitgaven  buiten de begroting blijven."

Maandag moet Magnette opnieuw verslag uitbrengen bij koning Filip. De grote vraag is of een paars-gele regering (met N-VA en PS) mogelijk is? Of dat we toch afstevenen op paars-groene regering, al dan niet met de christendemocraten?

Bekijk hieronder de analyse van politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen