Videospeler inladen...

"En toen stond plots 20.000 euro gestolen geld op de rekening": vader getuigt over hoe zoon "geldezel" werd

Eén op de 10 jongeren is bereid om z'n bankrekening ter beschikking te stellen in ruil voor geld, ondanks de gevaren daarvan. Dat blijkt uit onderzoek van bankenfederatie Febelfin. In "De Inspecteur" op Radio 2 getuigt een vader over zijn zoon die - onbedoeld - zijn rekening liet gebruiken door criminelen, en zo een zogenoemde 'geldezel' werd. Om jongeren te waarschuwen, start de bankenfederatie nu met een campagne via influencers op Instagram. 

"Op een zaterdagochtend kreeg ik plots telefoon van de bankdirecteur, met de melding dat er op de rekening van mijn zoon verdachte transacties waren gebeurd", zegt de vader van een zogenoemde geldezel in "De Inspecteur" op Radio 2. 

"Mijn zoon zei me dat hij zijn bankkaart had afgegeven aan een jongen van school. Hij zei dat de broer van die jongen een brommer wou kopen, en een rekening nodig had om geld op te laten storten, zodat hij zo die brommer kon kopen. Mijn zoon zou er 30 euro voor krijgen ter compensatie", aldus de vader. Maar in werkelijkheid gebeurde er iets heel anders. "De bankdirecteur zei dat men via phishing (een soort internetfraude) bij 2 andere personen elk 10.000 euro van de rekening had gehaald. En dat geld was doorgesluisd naar de rekening van mijn zoon. Dan zijn ze in sneltempo in verschillende bankfilialen en gokkantoren geld beginnen afhalen."

Het gestolen geld zijn ze dan in sneltempo in verschillende bankfilialen en gokkantoren van de rekening beginnen af te halen

Vader van een zogenoemde 'geldezel'

Het verhaal van deze vader blijkt niet echt uitzonderlijk. Onderzoek van Febelfin wijst uit dat jongeren in ons land erg vatbaar zijn voor dit soort praktijken. Eén op de 10 zou bereid zijn om zijn of haar bankkaart en bankrekening uit te lenen, in ruil voor een vergoeding. Vijf procent van de jongeren geeft zelfs aan al ooit benaderd te zijn geweest door ronselaars. Bijna een kwart van degene die benaderd zijn, ging ook in op de vraag. "Het gebeurt steeds meer", zegt Karel Van Eetvelt van Febelfin. "Criminelen gebruiken jongeren voor een stuk op basis van hun naïviteit en voor een deel ook omdat ze vaak links of rechts geld nodig hebben. Het gebeurt iets vaker bij jongens dan bij meisjes."

Risico's

Functioneren als 'geldezel' is nochtans strafbaar. "En spijtig genoeg zijn het vaak de jongeren die dan gepakt worden. De pakkans is bijna 100 procent", zegt Van Eetvelt. Je riskeert het gestolen bedrag te moeten terugbetalen, en daarboven een boete. En dat risico is het veelal niet waard: de meeste jongeren krijgen de beloofde vergoeding nooit, en bovendien wordt hun eigen rekening soms leeggeplunderd. Daarnaast worden sommige jongeren ook fysiek bedreigd. Ook de ouders van minderjarigen houden best een goed oogje in het zeil, want zij zijn verantwoordelijk voor de daden van hun kinderen.

Jongeren moeten beseffen dat zij het slachtoffer zullen zijn van deze criminele activiteiten

Karel Van Eetvelt, Febelfin

Om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van dit soort praktijken, start ze een campagne op Instagram, via influencers. Dat zijn mensen met veel invloed of 'influence' op de sociale media, die dus jongeren kunnen bereiken met goede raad. "We doen met Febelfin regelmatig campagnes om de jongeren te sensibiliseren, maar ook hun ouders, grootouders en bijvoorbeeld het onderwijs. Om hen te doen beseffen dat zij het slachtoffer zullen zijn van deze criminele activiteiten", zegt Van Eetvelt. "Daarnaast proberen we bij de banken erg alert te zijn. Na drie of vier geldafhalingen zien we vaak al dat er iets niet pluis is. En dan wordt de rekening geblokkeerd", aldus Van Eetvelt.

4,7 miljoen via phishing

Criminelen maken vaak gebruik van geldezels als ze geld gestolen hebben via 'phishing', waarbij ze bankgegevens ontfutselen via het internet. Volgens Febelfin zit dat soort internetfraude nog steeds in de lift. In de eerste 9 maanden van dit jaar werden er zo bijna 5.500 nieuwe fraudegevallen geregistreerd. Dat is zo'n 60 procent méér tegenover dezelfde periode vorig jaar. Criminelen stelen over het algemeen wel minder grote bedragen, maar het gaat in totaal nog altijd om ruim 4,7 miljoen euro.

Meest gelezen