AFP or licensors

Noord-Koreaanse leider Kim rijdt alweer met wit paard heilige berg Paektu op: is er iets op til? 

Voor de tweede keer in amper enkele maanden tijd is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met een wit paard de heilige vulkaan Paektu opgereden. In het verleden was zo'n rit de voorbode van belangrijke aankondigingen. Maar wat is er nu aan de hand? 

Op enkele opmerkelijke foto's die het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA heeft vrijgegeven zien we hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een wit paard de besneeuwde toppen van de heilige berg Paektu oprijdt. Op zijn tocht wordt hij geflankeerd door zijn vrouw Ri Sol-ju en enkele hooggeplaatste militairen. 

Lees verder onder de foto: 

AFP or licensors

Het is de tweede keer in amper twee maanden tijd dat Kim de heilige berg opdraaft. Ook in oktober ondernam hij een soortgelijke tocht. In het verleden luidde een bezoek aan de berg  telkens een belangrijke koerswijziging in het beleid van Kim Jong-un in. 

Wat weten we over de trip?

Of dat deze keer ook zo is, is nog koffiedik kijken. Maar wat weten we al over deze trip? De paardentocht kwam net op het moment dat de staatsmedia aankondigden dat er een zeldzame bijeenkomst van de partijleiders zal plaatsvinden later deze maand. "Er zullen cruciale zaken besproken worden in de lijn met de veranderende situatie thuis en in het buitenland", klinkt het. Wat er precies besproken zal worden, is nog niet duidelijk. 

Kim heeft de Verenigde Staten ook een deadline opgelegd om meer toegevingen te doen om de nucleaire onderhandelingen te doen slagen. "Het is aan de Verenigde Staten om te kiezen welk Kerstgeschenk ze krijgen van Pyongyang (de hoofdstad van Noord-Korea)".

De partij is vastberaden om de glorieuze en revolutionaire tradities die hun oorsprong vonden in Paektu te verdedigen en voort te zetten

Kim Jong-un

Op zijn laatste trip herinnerde Kim Jong-un de Noord-Koreanen er volgens het staatsagentschap KCNA aan om "altijd te leven en te werken in de geest van Paektu". "Dat is belangrijk in een tijd waar imperialisten en klassevijanden een verwoede poging doen om de ideologische en revolutionaire positie van onze partij te ondermijnen", zei Kim. Hij vervolgde: "De partij is vastberaden om de glorieuze en revolutionaire tradities die hun oorsprong vonden in Paektu te verdedigen en voort te zetten." Volgens KCNA keek Kim Jong-un over de "revolutionaire slagvelden", alvorens hij naar de top reed. 

Lees verder onder de foto: 

AFP or licensors

Paektu: een plaats gedrenkt in symboliek

De top van de vulkaan Paektu (voluit Paektusan, wat witkoppige berg betekent) is zo'n 2.750 meter hoog en ligt op de grens met China. De afgelopen duizend jaar is de vulkaan al 5 keer uitgebarsten. Vooral die van 946 was enorm, hij wordt beschouwd als een van de grootste uitbarstingen op aarde in de laatste 10.000 jaar. 

Lees verder onder de foto: 

De berg heeft een speciale symboliek voor de Noord-Koreanen (en ook voor de Mantsjoe-minderheid in China). Hij speelt dan ook een grote rol in de propaganda van het land. Zo zou de vader van Kim Jong-un, Kim Jung-il, er volgens de verhalen geboren zijn (op zijn geboortecertificaat staat echter Rusland) en zou de plek voor de grootvader van Kim een belangrijke militaire plaats geweest zijn.

Maar de verhalen gaan verder dan dat. Het zou ook de geboorteplaats zijn van Dangun, de stichter van het eerste Koreaanse rijk, meer dan 4.000 jaar geleden.

Naast de berg an sich spelen ook paarden en paardrijden een belangrijke symbolische rol in de Noord-Koreaanse cultuur. 

Wanneer ging Kim Jong-un de berg nog op?

Het is dus niet de eerste keer dat Kim Jong-un de berg oprijdt op een wit paard. In het verleden deed hij dat nog, vaak voor hij een belangrijke aankondiging deed.

Enkele voorbeelden? In 2017 bezocht Kim Jong-un Paektu enkele weken voor hij een (onverwachte) diplomatieke hand uitstak naar Zuid-Korea. 

Lees verder onder de foto: 

AFP or licensors

Het jaar erop maakte hij de tocht naar het kratermeer samen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Lees verder onder de foto: 

En het bezoek twee maanden geleden voedde de speculaties dat er een verandering zou komen in de strategie over de nucleaire onderhandelingen.

Meest gelezen