AFP or licensors

Rapport in impeachmentonderzoek stelt: Trump heeft macht misbruikt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn macht misbruikt door Oekraïne onder druk te zetten om de zoon van zijn rivaal Joe Biden te vervolgen. Dat is de conclusie van een rapport van het Huis van Afgevaardigden na wekenlange hoorzittingen in het afzettingsonderzoek tegen Trump. Hij heeft het onderzoek ook gedwarsboomd, staat in het rapport. Trump ontkent en noemt het een heksenjacht tegen hem.

In de uitgebreide onderzoeksprocedure in het Amerikaanse Congres tegen president Trump is een volgende stap genomen: de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft een rapport van 300 bladzijden goedgekeurd over het machtsmisbruik waaraan de Republikeinse president zich volgens de Democraten heeft bezondigd. 

De tekst, die gisteren werd vrijgegeven, gaat nu naar de juridische commissie van het Huis. Die komt vandaag in een hoorzitting bijeen. De stemming over het rapport gebeurde achter gesloten deuren.

Persoonlijk gewin

Het rapport biedt een samenvatting van getuigenissen van topfunctionarissen die volgens de Democraten aantonen dat president Trump en zijn omgeving maandenlang hebben geprobeerd zijn ambt te gebruiken voor persoonlijk gewin in de stembusslag van 2020. 

In het bijzonder beschuldigen de Democraten, die het Huis domineren, het staatshoofd ervan dat hij tegenover de Oekraïense president Volodymyr Zelenksi belangrijke militaire hulp aan Oekraïne en een ontmoeting op het Witte Huis afhankelijk heeft gesteld van een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden.

Het Amerikaanse buitenlands beleid is zo aangewend om Trumps partijpolitieke agenda te dienen, vinden ze. Trump heeft de aantijgingen altijd ontkend.