Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit presenteren volgend jaar het Songfestival in Rotterdam

De presentatoren die het Songfestival volgend jaar in Rotterdam aan elkaar zullen praten, zijn bekend. Het gaat om Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. 

Op 12 en 14 mei volgend jaar zijn het de halve finales, op 16 mei volgt dan de finale van het Eurovisiesongfestival. Nu weten we ook wie die gaat presenteren: Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. "We hebben met drie mensen met veel podiumervaring gekozen", licht Sietse Bakker, de verantwoordelijke producent, toe. "Ze zijn ook alledrie hun carrière gestart als zanger."

Chantal Janzen startte haar carrière als musicalactrice met rollen in onder meer "Tarzan", "Petticoat" en "Hij gelooft in mij", maar is intussen al jarenlang een gevierde presentatrice. Eerst bij de Nederlandse omroep AVRO, maar sinds 2011 bij de commerciële zender RTL. Al 5 keer werd ze verkozen tot beste tv-presentatrice op het Gouden Televizier Gala. 

Zanger Jan Smit brak in de jaren 90 als 10-jarige door, toen nog als Jantje Smit. Zijn single "Ik zing dit lied voor jou alleen", werd een hit. Sindsdien rijgt hij de nummer 1-hits aan elkaar. Hij kreeg in 2005 ook zijn eigen realityreeks. Op televisie presenteert hij al enkele jaren de show "Beste Zangers", en ook met het Songfestival heeft hij ervaring - sinds 2011 geeft hij in Nederland commentaar bij de show. 

Ook voor Edsilia Rombley heeft het Songfestival weinig geheimen. In 1998 werd ze zelf vierde met het nummer "Hemel en aarde" en enkele jaren later, in 2007, strandde ze in de halve finale. Vier jaar geleden maakte ze de punten bekend voor Nederland. 

Het Eurosongfestival vindt volgend jaar plaats in Rotterdam, Hooverphonic zal daar ons land vertegenwoordigen.