2017 C Flanigan

The Who kondigt dag op dag 40 jaar na drama in Cincinnati nieuw concert aan

The Who heeft precies 40 jaar na hun dramatische concert in Cincinnati aangekondigd ze weer zullen optreden in de Amerikaanse stad. Op 3 december 1979 vielen 11 doden bij een concert van de legendarische Britse band. Op 23 april van volgend jaar zal de band rond zanger Roger Daltrey en gitarist Pete Townshend voor het eerst weer in Cincinnati spelen. Vandaag is alvast een documentaire te zien over het drama.

“We zullen er zijn, we moeten gewoon komen.” Dat zegt gitarist Pete Townshend op het einde van de documentaire “The Who: the night that changed rock”. In de nieuwe docu van de lokale Amerikaanse zender WCPO doet Townsend, samen met Roger Daltrey en verschillende ooggetuigen het verhaal van de noodlottige 3 december, precies 40 jaar geleden.

Op die dag kwamen 11 fans van The Who om het leven bij een concert van The Who. Of liever: nog voor het begin van het uitverkochte concert. Uren voor het begin van het concert in het Riverfront Coliseum in Cincinnati waren die dag duizenden The Who-fans toegestroomd. 

Ongeduld

Tegen 19 uur stonden er zo’n 7.000 concertgangers aan de deuren, toen er vanuit het stadion plots geluid weerklonk en leek alsof het concert begonnen was, terwijl de deuren nog gesloten waren. 

Omdat niemand het concert wilde missen, kwam de menigte aan de deuren in beweging. Het ongeduld ontaardde in een geduw van jewelste, waarbij 11 jonge mensen doodgedrukt werden. 26 anderen meldden zich als gewond. (Lees verder onder de foto.)

Niet op de hoogte

Ondanks het dodelijke drama aan de deuren van het stadion, ging het concert die avond gewoon door. De bandleden waren immers niet op de hoogte gebracht van het vreselijke nieuws.

Dat gebeurde pas na de show. De manager van de groep liet het concert doorgaan omdat hij dacht dat ruim 18.000 fans niet in de hand te houden zouden zijn als het concert op het laatste moment werd afgelast.
(Lees verder onder de foto van The Who, nadat ze op de hoogte waren gebracht.)

Nieuwe concertreeks

Nu, 40 jaar na de feiten, speelt The Who nog steeds. Maar sindsdien traden ze niet meer op in Cincinnati. Maar daar komt verandering in: op 23 april volgend zal de band in de BB&T Arena spelen, een zaal met een capaciteit van een kleine 10.000 plaatsen, op zo’n 10 kilometer afstand van de plek des onheils. 

The Who heeft naast het concert in de BB&T Arena voor volgend jaar nog 13 andere concerten gepland: 10 in het Verenigd Koninkrijk en 3 in de Verenigde Staten.

Bekijk hier de volledige documentaire over het drama uit 1979:

Meest gelezen