Vakbonden bij AB InBev blijven tweede nacht op rij brouwerijen blokkeren

Bij bierbrouwer AB InBev hebben de vakbonden voor de tweede nacht op rij de poorten geblokkeerd van de vestigingen in Leuven, Jupille en Hoegaarden. Er kunnen sinds maandagnamiddag geen vrachtwagens meer binnen of buiten. Het personeel kan wel aan het werk. Het sociaal conflict bij AB InBev draait onder meer rond werkzekerheid, en de uitbetaling van de lonen waar volgens de vakbonden veel fouten mee gebeuren.

Vakbondsmilitanten blijven actie voeren aan de poorten van de brouwerijen van AB InBev. Volgens vakbondssecretaris Kris Croonenborghs (ABVV) zullen ze de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden blijven blokkeren "tot er een signaal van de directie komt". De blokkade in Leuven ging maandag rond 16.30 uur van start nadat onderhandelingen voor een nieuwe cao op niets waren uitgelopen.

Het conflict draait om de vakbondseis om de bestaande regeling voor werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen uit te breiden. Naar aanleiding van een aantal individuele ontslagen van bedienden de laatste maanden eisen de vakbonden onder meer dat die garanties voor bedienden gefaseerd verbeterd worden tot op het niveau van die voor arbeiders.

“Geen staking”

Normaliter zouden de onderhandelingen gisteren om 13.00 uur hervat worden, maar de directie liet kort voordien weten niet verder te willen praten zolang de blokkades duren.

Hoewel de brouwerijen geblokkeerd worden, zodat er geen enkele vrachtwagen in en uit kan rijden, is er volgens de vakbonden geen sprake van een staking. 

De bonden zijn er niet over te spreken dat de directie in Leuven gisteren in de loop van de dag een aantal werknemers terug naar huis stuurde en eisen dat zij volledig betaald worden.

Meest gelezen