Videospeler inladen...

België wint bronzen "Fossiel van de Dag" voor zijn gebrek aan klimaatbeleid

In de marge van de klimaattop in Madrid heeft ons land gisteren een weinig benijdenswaardige prijs gekregen: het "Fossiel van de Dag". Dat is een prijs die het wereldwijde netwerk van ngo's "Climate Action Network" dagelijks toekent aan een land "dat zijn best heeft gedaan om vooruitgang in de klimaatonderhandelingen te blokkeren".

Het "Fossiel van de Dag" werd voor het eerst uitgereikt op de klimaattop in Bonn (Duitsland) in 1999. Sindsdien wordt het op elke klimaattop dagelijks toegekend aan minstens één land dat zich onderscheiden heeft in negatieve zin.

"België mist zowat alle klimaatdoelen"

Gisteren viel de eer dus te beurt aan  België.  Ons land kreeg de (derde) prijs omdat het volgens de jury als "hoofdstad van Europa" zowat alle klimaatdoelen mist. De jury verwijst uitdrukkelijk naar een aantal opmerkelijke feiten: 

  • "Een minister (Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, CD&V, red.) heeft aan het begin van het jaar beweerd dat bomen alleen maar groeien om gekapt te worden."
  • "Dezelfde minister heeft ook beweerd dat scholieren die staken voor het klimaat tegen haar samenzweren. De politie heeft dit volgens haar bevestigd."
  • België heeft geen klimaatwet.
  • België stuurt 4 ministers naar de klimaattop in 2 verschillende vliegtuigen, en die daar weigeren om akkoorden te tekenen.
  • België van alle landen het meest vervuild is door stikstofdioxide.
  • België geweigerd heeft zich aan te sluiten bij een groep van Europese landen die meer willen doen voor het klimaat. 

Ook Bosnië, Slovenië en Australië vallen in de prijzen

België, dat het "Fossiel van de Dag" ook al eens gekregen heeft in 2015, was gisteren niet het enige land dat onderscheiden werd.

Bosnië en Slovenië werden met de eerste prijs "bekroond" omdat de twee landen "samenwerken om de steenkoolverslaving van Bosnië te onderhouden".

Australië kreeg de tweede prijs omdat het als rijk land evenveel betaalt voor de strijd tegen de klimaatopwarming als landen als Tuvalu, Oost-Timor en Bangladesh.

Eergisteren had Australië ook al eens een "Fossiel van de Dag" gekregen, net als Japan en Brazilië.

Bekijk in de video hieronder hoe de prijsuitreiking gisteren verlopen is. (België wordt als eerste land vernoemd).

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen