Videospeler inladen...

"Breaking Bad" in België: Al derde drugslab voor gevaarlijke drug crystal meth ontdekt, nu in Bilzen

In Bilzen in Limburg is een drugslab ontdekt dat bedoeld was om de gevaarlijke drug crystal meth te produceren. Voor zover bekend is het nog maar de derde keer dat zo'n lab in ons land is aangetroffen. Forensisch drugsdeskundige Natalie Meert waarschuwt dan ook om alert te zijn. Want het risico van zo'n drugslab in de omgeving is niet min: er is namelijk steeds een ontploffingsgevaar. Aan de hand van kleine signalen kunnen drugslabs sneller opgespoord worden. 

25 oktober van dit jaar. De brandweer wordt opgeroepen voor een zware brand op een industriezone in Bilzen. Tijdens de blus- en ruimingswerken roken de hulpverleners al snel onraad: een abnormale en doordringende chemische geur hing rond de loods. Die was intussen ingestort. Na onderzoek van het puin daar blijkt nu dat er een professioneel drugslab gevestigd was. Speurders vonden sporen en attributen die duiden op een chemisch lab, met als eindproduct: 'crystal meth'.

Midden maart van dit jaar werd in Hasselt ook al een 'crystal meth'-labo aangetroffen, voor zover geweten was dat de eerste keer.

Het parket vindt de ontdekking hoogst alarmerend. Het is, voor zover geweten, nog maar de derde keer dat in ons land een dergelijk lab wordt aangetroffen. En dat was allemaal dit jaar: midden maart werd er één ontdekt in Hasselt, begin juni in Wuustwezel. Zijn de 'crystal meth'-drugslaboratoria in opmars?

Parket waarschuwt

Het parket hoopt in elk geval van niet, want de drugs zijn ontzettend verslavend en gevaarlijk. Wie ze inneemt, verliest z'n tijdsbesef en z'n behoefte om te eten en slapen. Oververhitting, een hartaanval, een hersenbloeding en psychotische reacties zijn maar enkele voorbeelden van gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan. Wie ze neemt, raakt er ook amper vanaf. Maar 6 procent van de afgekickte gebruikers slaagt erin om niet te hervallen.

De drugs zijn veel krachtiger dan pakweg speed, en zijn daarom ook erg duur, zo'n 100 euro per gram. De winsten van zo'n lab zijn dan ook gigantisch, een mogelijke verklaring voor de toenemende populariteit. Het zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse criminele organisaties die de labo's organiseren.

Het is een wonder te noemen dat er geen slachtoffers zijn gevallen tijdens of na deze explosie

Parket Limburg

Het parket noemt de ontdekking van het derde drugslab voor 'crystal meth' dan ook erg alarmerend. Het vraagt om alert te zijn. Niet alleen door het gevaar van de drugs, maar ook omdat dergelijke labo's erg risicovol zijn voor de buurt. Uit het onderzoek naar de brand in de loods in Bilzen, blijkt dat een explosie in het drugslab aan de basis lag. Die had een enorme kracht. "Het is een wonder te noemen dat er geen slachtoffers zijn gevallen tijdens of na deze explosie", zegt het parket.

"Rotte vis en anijs"

Natalie Meert van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) zegt dat er enkele herkenbare geuren zijn die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab in de buurt: "Wij willen de buurtbewoners, wijkagenten en ook boswachters hier meer bewust van maken. Natuurlijk gaan de criminelen er alles aan doen om de geur te maskeren, maar zij kunnen niet vermijden dat het waargenomen wordt door alerte mensen." Sterker nog, volgens Meert is het zelfs mogelijk om te ruiken welke drug er geproduceerd wordt. "Elke drug heeft zijn specifieke geur. Bij MDMA, wat het actief bestanddeel is van xtc, heb je vaak een anijs of acetongeur. Wanneer er aan de andere kant amfetamines worden geproduceerd, zal het in de omgeving vaker ruiken naar ammoniak of vis. Kortom, iemand die zo'n geur ruikt, vergeet dat niet snel." 

Er worden drugs geproduceerd in kelders of zolders. Er is geen grote ruimte nodig om een grote hoeveelheid drugs te kunnen produceren

Natalie Meert

Aan de hand van infoavonden wil het NICC de buurtbewoners nu waarschuwen voor de kleine signalen van een drugslab in de buurt. "Vroeger zaten de meeste drugslabs op een afgelegen plaats, maar nu komen ze zelfs tot in de bebouwde kom. In gewone huizen produceren de bendes drugs in de kelder of op zolder. Er is geen grote ruimte nodig om een grote hoeveelheid drugs te kunnen produceren." 

"In ons land worden er zo veel drugs geproduceerd dat het niet allemaal bedoeld kan zijn voor de Belgische markt. Zo worden er ontzettend veel amfetamines gemaakt, maar in België is daar bijna geen vraag naar. Het lijkt er dan ook op dat de drugs worden uitgevoerd naar landen waar de drug wel populair is, zoals Australië of in Azië", aldus Meert. 

"Breaking bad"

'Crystal meth' werd bekender als drug, na de Amerikaanse serie "Breaking bad". Daarin begon chemieprofessor en kankerpatiënt Walter White, gespeeld door de acteur Bryan Cranston, samen met oud-student Jesse Pinkman, gespeeld door Aaron Paul, de drug te maken om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen.

Aaron Paul (links) en Bryan Cranston (rechts) tijdens de opnames van "Breaking Bad".
2015 Los Angeles Times

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen