Videospeler inladen...

Energiewaakhond CREG: "Voor minstens 400.000 Belgen is energiefactuur te zwaar"

Voor minstens 400.000 gezinnen in ons land zijn de kosten voor gas en elektriciteit te zwaar. Dat blijkt uit een raming van de federale energiewaakhond CREG, waarover Le Soir en De Standaard berichten. Vooral bij alleenstaanden en éénoudergezinnen weegt de energiefactuur zwaar door.

De gemiddelde energieprijzen zijn in ons land sinds 2007 fors gestegen, tonen cijfers van de CREG. Voor elektriciteit is de prijs - de inflatie (de stijging van het algemene prijspeil, red.) buiten beschouwing gelaten - met 31 procent gestegen. Reken je die inflatie mee dan betaal je vandaag zelfs 62 procent meer voor stroom dan in 2007. Liefst 40 procent van de stijging is te wijten aan de hogere distributienettarieven.

De gasprijzen schommelden in die periode meer, maar de laatste jaren gaan die ook weer de hoogte in. Sinds 2007 liggen de prijzen voor aardgas (zonder inflatie mee te rekenen) 2,4 procent hoger. 

Die grotere hap uit het budget verklaart, zo vertelt ons CREG-directeur Laurent Jacquet, waarom er zoveel mensen in energiearmoede leven. Volgens de definitie die de CREG gebruikt, leef je in energiearmoede als meer dan 10 procent van het netto gezinsbudget naar elektriciteit en gas gaat.

Met name voor alleenstaanden en éénoudergezinnen zijn de problemen het grootst. "20 tot 30 procent van de alleenstaanden en 40 tot 50 procent van de éénoudergezinnen kampt met energiearmoede", zegt Jacquet.

"Steun versterken"

De CREG heeft overigens enkel gezinnen onder de loep  genomen die gas en elektriciteit verbruiken. Zo worden huishoudens die stookolie of andere verwarmingsmiddelen gebruiken niet meegerekend. Ook keek de CREG enkel naar de budgetten van 4 types gezinnen: alleenstaanden, twee volwassenen zonder kinderen, twee volwassenen met twee kinderen en éénoudergezinnen.

"Het totale aantal huishoudens in energiearmoede in België in 2018 ligt dus veel hoger", concludeert de studie daarom zelf. Zo zit volgens de Koning Boudewijnstichting  een vijfde van alle Belgische gezinnen in "energiearmoede".

De CREG roept onder meer op om de steun te versterken voor de gezinnen die het zwaarst getroffen zijn, via de bestaande sociale tarieven voor elektriciteit en gas. Ook oppert de CREG dat het Fonds voor Gas en Elektriciteit versterkt zou moeten worden. Met dat fonds kunnen OCMW's gezinnen in energiearmoede ondersteunen. Niet zo lang geleden zei dat fonds zelf krap bij kas te zitten.

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen