Video player inladen...

Ook vandaag gaat staking bij openbaar vervoer in Frankrijk voort: "Zo goed als geen verschil met gisteren"

In Frankrijk wordt er bij het openbaar vervoer ook vrijdag nog gestaakt, na de grote stakings- en betogingsdag van donderdag. Over het hele land hebben toen honderdduizenden Fransen betoogd tegen de pensioenhervorming die president Emmanuel Macron wil doorvoeren. De betoging begon kalm, maar is in de late namiddag grimmig geworden in de hoofdstad Parijs.  

Het openbaar leven in Frankrijk was donderdag de hele dag grondig verstoord door stakingen en betogingen tegen de pensioenhervorming. De "gele hesjes", studenten, advocaten, milieu-activisten en medewerkers uit de zorg legden elk hun eigen focus in het protest. Ook staakte zo'n 78 procent van de leerkrachten. In Parijs waren verschillende bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren en het paleis van Versailles, gedurende de hele dag gesloten. Ook veel scholen bleven dicht.

"Volgens officiële cijfers waren er over heel Frankrijk 806.000 betogers", zegt VRT NWS-journalist Rony Van Gastel vanuit Parijs. "Dat zijn er veel meer dan bij de grote betogingen van de gele hesjes, waarbij zo'n 280.000 tot 290.000 mensen op straat komen." Volgens de vakbond CGT zou het alleen al in Parijs, waar de betoging om 14 uur begon, gegaan zijn om 250.000 betogers. Over heel het land kwamen volgens die vakbond zo'n anderhalf miljoen betogers op straat.

"De betogers en actievoerders waren heel divers", zag Rony Van Gastel. "Je zag vooral ambtenaren, personeel van het openbaar vervoer, uit de gezondheidszorg, uit het onderwijs... Maar ook beroepsgroepen uit de privésector kwamen op straat. Jong, oud, gepensioneerden... Het was een uiteenlopend publiek, een doorsnede van de Franse bevolking, anders dan bij de betogingen van de gele hesjes."

"Casseurs hebben niks met betogingen te maken"

De betoging begon kalm, maar in de buurt van de Place de la République in Parijs werd de sfeer grimmig. Van Gastel zag de sfeer kantelen: "Het was eerst heel rustig, met allerlei mensen door elkaar, maar even voor 16 uur is het uit de hand gelopen."

Een oplegger van een vrachtwagen werd omvergeduwd en in brand gestoken. Ook verschillende ramen werden ingegooid. Betogers gooiden met projectielen, de politie antwoordde met traangas. Zo'n 500 gemaskerde en in het zwart geklede betogers richtten zich tegen de politie. "Het zouden black blocs zijn, extreem-linkse, anarchistische manifestanten, die tot op het bot willen gaan".

"Het is een fenomeen, helaas, die casseurs, die relschoppers", zegt Van Gastel. "Je ziet dat ze niet zozeer uit zijn op betogen, maar op rel schoppen en plunderen. Ze hebben met die betogingen eigenlijk niks te maken. Ik vrees dat het er wat bij begint te horen."

Omdat vooraf gevreesd werd voor rellen, was de politie met 6.000 manschappen massaal aanwezig."De politie was zeer goed georganiseerd en professioneel. Al bij al viel het ook nog mee. Om 20, 21 uur reden de vuilniswagens al door de straten om de schade op te ruimen. In vergelijking met uit de hand gelopen betogingen van gele hesjes, bleef het hier dus nog relatief beperkt."

(lees voort onder de tweets en de foto)

Afp or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook betogingen in andere steden

In Marseille waren duizenden manifestanten op de been. De cijfers van politie en organisatoren liggen evenwel ver uiteen: ruim 25.000 volgens de politie, 150.000 volgens de vakbond. In Montpellier en Nantes zijn 20.000 betogers geteld. Ook in onder meer Clermont-Ferrand, Tours, Rennes en Perpignan waren er verschillende duizenden manifestanten.

In Nantes kwam het tot onlusten tussen de betogers en de politie. Betogers gooiden projectielen naar de politie, die daarop traangas inzette en verschillende mensen arresteerde. Ook in Bordeaux zette de politie traangas in tegen manifestanten. In Toulouse, in het Zuid-Westen van de stad, raakten vijf mensen licht gewond bij de betogingnen, waarvan drie politieagenten. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Toegevingen?

Ondanks de algemene staking en de betogingen liet de Franse president Emmanuel Macron weten "kalm en vastbesloten" door te zullen gaan met zijn hervorming van de pensioenen. Hoe die hervorming er zal uitzien, is overigens nog niet duidelijk.

Premier Edouard Philippe zal volgende week woensdag de grote lijnen bekendmaken, maakte het Elysée gisteren bekend. Volgens een woordvoerder liggen de plannen nog niet helemaal vast, en is er nog ruimte om te onderhandelen. Philippe feliciteerde ook de vakbonden, omdat "in een groot aantal steden de betogingen goed verlopen zijn, omdat ze goed waren georganiseerd."

Maar een woordvoerster van de regering heeft intussen wel te kennen gegeven dat er toch toegevingen zullen komen. "Het ziet ernaar uit dat de regering-dat hoor je toch in vakbondskringen- het voorgestelde pensioen met punten zal handhaven, maar het zou wel eens kunnen dat er minder drastisch zal worden ingezet op de besparingen die ermee gepaard zouden gaan", zegt Rony Van Gastel. 

Ook vrijdag nog acties

Maar ook de actievoerders lijken voorlopig van geen wijken te weten. De vakbonden hebben al aangegeven dat ze tot de kerstdagen actie willen voeren.

Vrijdag zal het openbaar vervoer nog altijd grotendeels lam liggen, zegt Van Gastel. "Er zal zo goed als geen verschil zijn in de situatie bij het spoor, en bij de metro, bussen en trams in Parijs." Bij hogesnelheidstreinen zal slechts één op de tien rijden. Ook 70 procent van de regionale treinen rijdt niet uit. Het internationale treinverkeer zal ook zwaar verstoord zijn. 

Ook het vliegverkeer zal nog verstoord verlopen. De burgerlijke luchtvaartautoriteit heeft de luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om 20 procent van hun vluchten te schrappen op vrijdag. Air France, de Franse nationale luchtvaartmaatschappij, heeft onder meer 30 procent van haar binnelandse vluchten geschrapt. Ook andere maatschappijen zoals het Ierse Ryanair schrappen vluchten, en kondigen aan dat er vertragingen kunnen voorkomen.

"Niet enkel bij het spoor, maar ook in andere sectoren is de actiebereidheid groot, bijvoorbeeld in het onderwijs, bij het luchtverkeer..." zegt Van Gastel. "Het blijft een moeilijke situatie, de komende dagen en weken."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Steven Decraene uit "Het Journaal":  

Video player inladen...