Nicolas Maeterlinck

Open VLD openlijker verdeeld over regering met of zonder N-VA: "Partijtop zal rekening moeten houden met achterban"

Informateur Paul Magnette (PS) lijkt vaart te maken met zijn opdracht in de vorming van een federale regering. Daarbij lijkt het scenario van paars-groen (mét Groen en Ecolo, maar zónder N-VA en CD&V, red) heel waarschijnlijk geworden. Tot ongenoegen van N-VA en CD&V, maar ook bij Open VLD. En de onvrede bij de Vlaamse liberalen wordt hoe langer hoe minder binnenskamers gehouden. "Er zijn mensen die hun hielen in het zand aan het zetten zijn", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

Maandag moet PS-voorzitter Paul Magnette opnieuw naar koning Filip om verslag uit te brengen van zijn informatie-opdracht. En hij steekt duidelijk een tandje bij. Afgelopen weekend riep hij de paars-groene partijen (SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen en Ecolo, red) samen voor gesprekken. En gisteren zat hij samen met de paars-groene partijen over de begroting en werden er cijfers en scenario's bekendgemaakt.

Paars-groen in plaats van paars-geel dus, mét Ecolo en Groen, maar zonder de N-VA, de grootste partij langs Vlaamse kant, en zonder CD&V. Dat zette kwaad bloed bij de N-VA en CD&V, maar ook bij Open VLD lijkt de onenigheid groot. Moeten ze wel in een paars-groene regering stappen? En is het dan wel een goed idee om een Vlaamse liberaal aan het hoofd van die regering te zetten, zoals de geruchten het willen?

Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt bijvoorbeeld dat zowat alle liberale burgemeesters in Vlaanderen een paars-gele regering, mét N-VA dus, verkiezen boven een paars-groene. In "De ochtend" op Radio 1 reageerde Christian Leysen, Kamerlid voor Open VLD. "Het is veel te vroeg om nu al een keuze te maken", zei hij. "Het lijkt mij niet verkeerd om na de voorzitter van de grootste Franstalige partij ook die van de grootste Vlaamse partij te betrekken." Met andere woorden, N-VA-voorzitter Bart De Wever moet als volgende in de ring treden. "Ik zie geen reden waarom niet."

"We mogen ons niet in de val van het scenario van één coalitie (paars-groen, red) begeven", zegt Leysen. "Persoonlijk denk ik ook dat in een linkse coalitie zoals paars-groen, geen centrumrechtse liberaal als premier past. Als premier moet je bemiddelen en de ploeg samenhouden. De prijs van premier betaal je en je gaat je liberale standpunten verzwakken."

Paars-geel versus paars-groen: welke partij zit waar?

"Eerste Open VLD'er die zegt dat Bart De Wever zijn kans moet krijgen"

De verdeeldheid bij Open VLD is groot, ziet ook Wetstraat-journalist Ivan De Vadder. "Bij monde van Christian Leysen en van de burgemeesters zien we dat er aandacht moet zijn voor het andere alternatief, een paars-gele regering met de N-VA. Tot nu toe hoorden we die signalen alleen bij de N-VA en CD&V. Het is bij mijn weten het eerste Open VLD-lid dat openlijk zegt dat Bart De Wever zijn kans moet krijgen."

Nog een opvallende uitspraak: "Leysen die zegt dat je aan het hoofd van een linkse regering moeilijk een liberaal kan zetten. Als je centrumrechts bent, en je moet het gezicht zijn van partijen die een stuk linkser staan, dat moet je kunnen uitstralen. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening."

"Er zijn mensen hun hielen in het zand aan het zetten"

Leysen is niet het enige liberale Kamerlid dat zijn twijfels heeft. De Vadder ving op dat 10 van de 12 Kamerleden gekant zijn tegen paars-groen. "In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat de Vlaamse fractie meer geneigd is om mee te stappen in dat paars-groene verhaal, terwijl de federale fractie daartegen is. En die fracties moeten uiteindelijk mee stemmen."

Je voelt dat er nu mensen zijn die hun hielen in het zand aan het zetten zijn, die niet zomaar willen meestappen in paars-groen.

Ivan De Vadder

"Je voelt het ook aan de reactie van de liberale burgemeesters. Wat nu dreigt is een breuk. Dat is misschien een groot woord, maar je voelt wel dat er mensen zijn die nu hun hielen in het zand aan het zetten zijn, die niet zomaar willen meestappen in paars-groen."

"Die burgemeesters, dat is toch een achterban waarmee je als partijtop rekening moet houden. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, klinkt het dan, maar het is toch de moeite om eens even achterom te kijken. En als dan ook nog eens de federale fractie afhaakt, dan denk ik dat Open VLD een probleem heeft."

Meest gelezen