Liberale burgemeesters dringen aan op federale regering met N-VA: “Dat is wat de Vlaamse kiezers verwachten”

De meeste liberale burgemeesters willen liever dat er een federale regering komt met de N-VA dan met Groen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws bij de Open VLD-burgemeesters. Verschillende liberale burgemeesters bevestigen die voorkeur voor paars-geel aan VRT NWS. “Ik heb vanmorgen nog meerdere mails in m’n mailbox gekregen van collega’s die al brieven geschreven hebben naar de partijtop, maar daar geen gehoor krijgen”, zegt burgemeester Elsie Sierens van Destelbergen.

Open VLD is verdeeld over de keuze tussen een paars-groene en een paars-gele regering op federaal vlak. Terwijl de partijtop zich achter de paars-groene piste schaart die informateur Paul Magnette (PS) nu onderzoekt, leeft in de liberale Kamerfractie een voorkeur voor paars-geel. 

De Open VLD-fractie in de Kamer wordt gesteund door een meerderheid van de 71 liberale burgemeesters, zo blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws: 39 Open VLD-burgemeesters zouden liever een rechtse regering zien, met de N-VA erin, dan een regering waarin de linkse PS versterkt wordt door de groenen. Alleen Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, pleit openlijk voor paars-groen.

“Kunnen ons dit niet permitteren”

Het felst in haar pleidooi voor paars-geel vanochtend is burgemeester Elsie Sierens van Destelbergen, bij Gent. “Als het paars-groen wordt, denk ik dat we een stevige bolwassing zullen krijgen, en dat mensen de partij de rug zullen keren. Ik denk dat we dat ons echt niet kunnen permitteren.” 

“Maar ik blijf positief ingesteld en hoop echt dat dit scenario geen gevolg zal krijgen en reken erop dat het gezond verstand van onze kopstukken de bovenhand krijgt. Want anders vrees ik heel veel commotie.”

Op dezelfde lijn

Sierens zegt dat vele van haar collega-burgemeesters op haar lijn zitten. “Ik heb vanmorgen nog meerdere mails in m’n mailbox gekregen van collega’s die al brieven geschreven hebben naar de partijtop, maar daar geen gehoor krijgen. Ik vind dat die signalen niet meer genegeerd kunnen worden, maar dat men ze moet capteren en ermee aan de slag moet gaan.”

Als de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt, lijkt paars-geel de meest logische gang van zaken.

Burgemeester Eric Awouters van Borgloon

Burgemeester Eric Awouters van Borgloon, in Limburg, zit grotendeels op dezelfde lijn. Dat er een paars-gele regering komt,  lijkt hem “de meest logische gang van zaken”.

“Ik denk dat de N-VA in Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en in de federale regering moet zitten. Als de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt, lijkt me dat de meest logische gang van zaken. En ik denk dat de kiezers dat ook verwachten”

Eenzelfde geluid is te horen bij Open VLD-burgemeesters Cynthia Browaeys, van Horebeke, en Lut Deseyn van Avelgem. Ook zij zien dit als een betere weerspiegeling van de verkiezingsuitslag waarbij de Vlaming duidelijk rechtser heeft gestemd dan bij de voorgaande stembusgangen. 

Meest gelezen