Een betoging voor de onafhankelijkheid van de Poolse rechters in Warschau.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Nieuwe Poolse Nationale Raad voor Magistratuur niet onafhankelijk"

De Nieuwe Nationale Raad voor de Magistratuur in Polen (KRS) biedt geen garanties voor onafhankelijkheid van de politieke machthebbers in Polen, zo oordeelt het Hoogggerechtshof.

De nieuwe KRS biedt onvoldoende garanties van onafhankelijkheid ten opzichte van de organen van de wetgevende en uitvoerende macht. De rechters van de nieuwe KRS hebben geprofiteerd van veranderingen", zijn belangrijke posten beloofd, verklaarde rechter Bohdan Bieniek. "Dit alles wijst erop dat de KRS afhankelijk is van de wetgevende en uitvoerende macht."

Voorts beantwoordt de nieuwe disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof niet aan de vereisten van een rechtbank zoals in Europese wetgeving vastgelegd.

De KRS is een grondwettelijk orgaan dat moet waken over de onafhankelijkheid van de justitie. Het is verantwoordelijk voor de selectie van rechters, onder wie ook de leden van de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof, die dan door de Poolse president worden aangeduid.

In 2017 onderging de KRS een hervorming. De bestaande leden moesten opstappen, het parlement benoemde de grote meerderheid van de nieuwe leden. Critici van de hervormingen stelden daarom vraagtekens omtrent de onafhankelijkheid van de raad.

De uitspraak van het Hooggerechtshof is een klap voor de sociaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die sinds ze in 2015 aan de macht kwam, hervormingen bij de justitie doorvoert.

Meest gelezen