Videospeler inladen...

VRT-personeel voert actie tegen besparingen: "VRT vervult verbindende maatschappelijke rol"

Vandaag voerden medewerkers van de VRT actie tegen de besparingen bij de openbare omroep. Ze zijn met ruim 600 mensen van de VRT-toren naar het Martelaarsplein gestapt naar het kantoor van Vlaams minister-president Jambon (NV-A). Daar hebben zeker even veel sympathisanten uit de culturele sector en het middenveld zich aangesloten. Intussen heeft Vlaams minister van media Benjamin Dalle (CD&V) beloofd dat hij blijft ijveren voor een kwalitatieve openbare omroep.

Op het Martelaarsplein kwamen 1.200 mensen samen om de openbare omroep te steunen, VRT-personeelsleden, mensen uit de culturele sector en organisaties uit het middenveld zoals Beweging.net, Okra vzw, Vlaamse Jeugdraad, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, Cavaria, Minderhedenforum, Zij-kant, Sensoa, Ella en Kif Kif.

De VRT staat voor kwaliteit. Als wij alsmaar minder middelen krijgen, zullen wij die kwaliteit niet meer kunnen leveren.

Marleen Merckx, actrice uit "Thuis"

Het VRT-personeel stapte in een stoet  van het omroepgebouw naar het centrum van Brussel. Tot 18 uur waren er optredens van onder meer Guy Swinnen, Sioen, Jan Hautekiet, Tom Dice en Tom Helsen, Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, en de mensen van Radio Gaga. Marcel Vanthilt praatte de show aan elkaar, en Kevin Major verzorgde tussendoor de nodige "beats".  

In de optocht liepen ook acteurs mee uit de tv-reeks "Thuis". "Wij zijn fier op de VRT", zei actrice Marleen Merckx. "We willen die fierheid behouden. De kans is erg groot dat wij straks niet meer fier gaan zijn. De VRT staat voor kwaliteit. Als wij alsmaar minder middelen krijgen, zullen wij die kwaliteit niet meer kunnen leveren."

Ook radiomaker Jan Sprengers steunde de actie. "Dit gaat over onze toekomst. Wij komen op straat, om te zeggen dat de VRT levensnoodzakelijk is. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Op het Martelaarsplein zijn optredens gepland.

Iedereen VRT

De actie gaat uit van "Iedereen VRT", een organisatie van medewerkers van de openbare omroep, met steun van de vakbonden. "Wij brengen op dit ogenblik vooral een positieve boodschap", zegt Sebastiaan Cielen, programmamaker bij Canvas en woordvoerder van Iedereen VRT.

"Wij willen tonen wat we allemaal doen met die VRT. De politici kennen natuurlijk vooral de programma's waar ze zelf in uitgenodigd worden, maar de VRT is veel breder."

We gaan geen programma's onderbreken. We gaan niet op zwart. We willen ons publiek niet afstoten.

Sebastiaan Cielen van Iedereen VRT

"We brengen verbindende programma's, zoals "Taboe", "Radio Gaga" en "Down the road". Bij de VRT krijgt ook fictie veel kans. Heel wat acteurs en muzikanten hebben hun eerste stappen bij ons gezet. Al die programma's vervullen een heel belangrijke functie voor die Vlaamse samenleving. Dat willen we vandaag tonen." Hij benadrukt dat het geen protestactie is. "We onderbreken geen programma's. We gaan niet op zwart. We willen ons publiek niet afstoten."

"Iedereen VRT" wil duidelijk maken aan de Vlaamse regering dat het personeel geschrokken is van de aangekondigde besparingen. "We willen een signaal geven aan de regering, zodat die beseft dat de VRT al die verschillende maatschappelijke rollen heeft en dat we die niet meer kunnen waarmaken als de besparingen worden doorgevoerd", zegt Cielen. 

Op het Martelaarsplein hebben zowel mensen uit de culturele sector als het middenveld zich aangesloten bij de actie.

Reactie van minister Benjamin Dalle

"De Vlaamse regering hecht belang aan een kwaliteitsvollle en slagkrachtige openbare omroep, maar wil ook investeren in onderwijs en zorg", zei Vlaams minister van media Benjamin Dalle (CD&V) na de manifestatie. "Dus moet ook de VRT besparen", voegde hij eraan toe tijdens een ontmoeting met een delegatie van de VRT in zijn kabinet.

"Het protest is zeker belangrijk", volgens de minister die ook zei dat hij veel begrip heeft voor de zorgen van alle VRT-medewerkers.  Dalle wil zeker een dialoog en overleg met de VRT om te zien hoe die besparingen doorgevoerd kunnen worden. 

De mediaminister hecht veel belang aan "kwaliteitsvolle Vlaamse fictie". Hij wil "dat de openbare omroep daarin een belangrijke rol speelt". "Het is belangrijk dat de Vlaamse kijkers daarvan kunnen blijven profiteren", aldus Dalle.

Hoeveel moet de VRT besparen?

Volgens de begrotingscijfers die de Vlaamse regering eerder verspreidde moet de VRT volgend jaar 2,4 miljoen euro besparen en loopt de besparing daarna jaarlijks op tot 12 miljoen euro in 2024. 

De directie van de VRT berekende dat de totale besparing zal oplopen tot meer dan 40 miljoen euro in 2024, omdat het bedrag dat de VRT van de regering krijgt niet-geïndexeerd wordt, waardoor je met hetzelfde bedrag steeds minder kunt doen. Ook de vergrijzingskosten zoals anciënniteitsverhogingen en extra stortingen aan pensioenfondsen, gaan de komende jaren oplopen.

Meest gelezen